Doi tineri elevi au fost colegii mei… pentru o zi!

3
3.442 vizualizari
 

Am avut plăcerea să particip recent la un proiect care m-a „cucerit” încă de când mi s-au spus primele cuvinte ale descrierii: Job Shadow Day (în 3 martie). Adică, un proiect în care elevii de clasa a XII-a aveau ocazia să-şi aleagă o societate comercială, din domeniul în care ar prefera să se specializeze sau să profeseze, iar ulterior să participe la „o zi de muncă” normală, cu tot ceea ce implică ea. Evident, aici şi profesorii coordonatori au avut rolul lor, pentru că ei au fost cei care au centralizat opţiunile elevilor şi tot ei au fost aceia care au contactat firmele participante.

Şi să vă fac prezentările: în stânga – Emilia Balint, în dreapta – Mircea Andrei Crişan. Ambii de la Liceul Teoretic „Liviu Rebreanu”.

A fost o experienţă intersantă, zic eu. Atât pentru mine, cât şi pentru cei doi elevi care au optat pentru varianta unei zile petrecute la TurdaNews. O zi în care au văzut cum se crează ziarul online, cam care e ritmul de lucru (mă rog, pe aproape, pentru că au existat şi multe discuţii, ei fiind foarte curioşi), cum funcţionează societatea etc.

În primul rând, o remarcă personală: e măgulitor că dintre toţi elevii de a XII-a, cei care s-au orientat spre jurnalism au ajuns la… TurdaNews (direct sau indirect, cum vreţi, înseamnă ceva). Şi cred că n-au avut ce regreta!

În al doilea rând, am încheiat ziua cu varianta că „poate chiar vom fi colegi”. Ori, şi asta e bine, pentru că eu cred că în mass media locală e nevoie de un pic de „sânge proaspăt”, de jurnalişti care să fie croiţi/şcoliţi după un alt stil, mai modern. Cred că a venit vremea să am nişte tineri pe lângă mine, care să înveţe din tainele jurnalismului. Dacă vor, cu siguranţă vor ajunge ca într-un an să se poată măsura cu ceilalţi jurnalişti de pe piaţă.

Apropo de ideea asta, a tinerilor care să vină în presă. Am un „miros” foarte bun atunci când apreciez calităţile unui jurnalist. În mass media locală au existat în ultimii 2-3 ani câţiva tineri promiţători. Însă, nici unul nu a ajuns să facă saltul spre profesionismul adevărat. Fie pentru că n-au întâlnit omul potrivit, de la care aveau într-adevăr ceva de învăţat (că şi asta e important, la vremea sa!). Fie s-au automulţumit, crezând că deja le ştiu pe toate şi astfel, fără să-şi dea seama, s-au autoplafonat. Fie pur şi simplu au părăsit urbea sau chiar jurnalismul. Din păcate…

Eh, şi la Job Shadow Day am primit şi eu o diplomă:

Şi acum, să transcriu ceea ce le-am spus celor prezenţi:

„Mi s-a părut foarte interesant din start, când am fost sunat şi mi s-a explicat despre ce e vorba. Mi se pare interesant, în primul rând, pentru ei, ca tineri care vor să-şi aleagă o carieră în viaţă, pentru că le dă posibilitatea să interacţioneze direct cu ceea ce ar vrea să facă. S-ar putea să nu le placă, sau s-ar putea să le placă. Cred că ar fi foarte interesant proiectul dacă ar exista posibilitatea mai multor opţiuni, astfel încât ei să meargă în mai multe zone care ar crede că le-ar trezi interes şi astfel să poată face comparaţia (n.a. propunerea asta a fost transmisă la „centru”, aşa mi s-a spus). Cred că ar fi interesant pentru viitorul lor. Pe de altă parte, din punctul de vedere al persoanelor juridice sau al societăţilor comerciale din localitate, cred că le revine datoria de a se implica în viaţa comunităţii şi prin astfel de proiecte. Chiar dacă nu este vorba de un câştig. În principiu, în primul rând, o societate comercială se gândeşte la câştig, dar poate fi un câştig al întregii comunităţi, în timp”.

 

3 COMENTARII

  1. Auzi, Gelu, nu cumva era vreun tanar pasionat de motoarele pe benzina (scutere, motorete, etc.) poate reusesc si eu sa-mi gasesc un viitor coleg?! Vorbesc serios!

Comenteaza