Date interesante, în ceea ce privește ”principala sursă de informație locală”…

0
5.795 vizualizari
 

Piața locală de media online din zona Turzii este foarte dezvoltată, în raport cu orice altă localitate sau regiune similară a țării. Am descoperit asta și în radiografia economică a municipiului Turda, din datele economice reieșind că în Turda competitivitatea din acest domeniu este printre cele mai mari din urbe, raportat la media națională! Detalii: AICI.

Dincolo de datele seci de audiență, pentru cei care vor să descifreze date interesante privind media locală, respectiv siteurile locale de știri, le recomand siteul similarweb.com, un site de unde poți afla (chiar dacă estimat) diverse valori de audiență (trafic online) sau modul în care cititorii interacționează cu siteul.

De ce este important modul în care cititorii interacționează cu siteul? Pentru că asta arată cine este considerat ”sursă credibilă” sau ”principală sursă de informație locală” în zona respectivă. Toți își distribuie articolele pe Facebook (că au ajuns cei de la Facebook să fie considerați, la rândul lor, o sursă de infomare, generând astfel diverse dileme în rândul celor care analizează fenomenul, inclusiv prin prisma responsabilității pe care Facebook ar trebui s-o manifeste față de diverse informații sau răspândirea de fake news/știri false), încercând să ”agațe” de acolo diverși cititori, existenți la momentul respectiv pe platformă sau care interacționează ulterior cu informația distribuită.

Însă, persoanele citesc informația, dar dacă e s-o ”judece” din punct de vedere al credibilității, apelează întotdeauna la ”surse credibile”. Cum? Accesând direct acea sursă. Adică, mulți intră direct din browser pe siteul TurdaNews, la adresa www.turdanews.net. Sau au salvat în browser adresa. Sau în telefonul mobil. Și constant intră să citească. Repet: e vorba de intrări ”directe”

Am anticipat un pic concluzia datelor pe care o să vi le prezint, pentru a puncta această idee.

Și acum să vedem datele pe care ni le oferă similarweb.com, în ceea ce privește modul în care cititorii au interacționat cu siteurile locale. Precizez: sunt foarte importante datele în ceea ce privește intrările ”directe”, pentru că alea arată ”puterea” informațională a unui site, în raport cu cititorii săi, dintr-o anumită unitate de timp (în acest caz, este vorba despre datele aferente lunii noiembrie 2019; cele de pe decembrie 2019 încă nu s-au publicat).

TurdaNews – 46% intrări directe

TurdaNews are peste 46% intrări directe pe site, depășind semnificativ inclusiv intrările de pe rețelele sociale, care în cazul multora dețin supremația.

Ziarul 21 – 1% intrări directe

Raportul între intrările sirecte versus cele de pe rețelele de socializare este disproporționat, în favoarea rețelelor sociale. Practic, dacă Facebook se oprește/blochează, Ziarul 21 poate rămâne fără cititori!

inTurda – 7%

inTurda are mai puțin de jumătate intrări de pe Facebook, însă tot sunt multe în raport cu intrările directe.

RefleqtMedia – 11%

Chiar dacă raportul dintre intrările directe și cele de pe rețelele de socializare este disproporționat, cu 11% intrări directe Ovidiu Bucur și RefleqtMedia sunt peste alte publicații locale.

TurdaInfo – 2%

În cazul TurdaInfo, intrările sunt preponderent de pe Facebook.

Ce spun aceste date?! Că TurdaNews are cititori fideli foarte mulți. Sunt persoane care intră direct pe site și știu cum să caute informațiile care-i interesează.

Și pentru că nu am epuizat lista siteurilor locale, vă prezint datele și pentru celelalte:

InfoAries – 0%

AriesNews – 0%

ABC News Transilvania – 11%

AgoraMedia – 0%

Evident, aceste date trebuie ”citite” și prin prisma audienței efective, însă TurdaNews stă bine și la acest capitol (chiar foarte bine!), iar din acest motiv consider că ceea ce am concluzionat este corect.

Comenteaza