Cum mai stăm cu audiențele locale? Iată date comparative!

0
3.958 vizualizari
 

De ceva zile, președintele USR Turda (Ciprian Rigman) își punea întrebarea cam care e situația audienței siteurilor locale de știri, întrebându-se dacă TurdaNews e tot pe primul loc. Dincolo de faptul că asta denotă că e cam ”rupt” de ceea ce preferă oamenii, în materie de informație locală, probabil e și o doză de necunoaștere evidentă în ceea ce privește modalitățile de ”comparare” a audiențelor (pentru un politician, poate fi grav, în condițiile în care astfel de date pot fi folosite în strategii electorale). Iar pentru domnia sa, cât și pentru alții care nu știu, le ofer instrumentele necesare…

În acest moment, singura modalitate de a compara siteurile locale de știri este Trafic.ro. Asta chiar dacă mai dau și ei ”rateuri”.

Însă, pentru o comparare cât mai corectă, în ceea ce privește ”audiența locală”, respectiv cititori din Turda și Câmpia Turzii (care, de fapt, ne interesează pentru a da o imagine cât mai reală oricărei comparații în ceea ce privește ”audiența locală”), este nevoie de niște date de pe Trafic.ro care, mai nou, le poți face nepublice.

Iar în zona noastră există unele siteuri care recurg la această metodă, chiar dacă nu-i văd ”utilitatea”, în afara faptului că probabil fentează audiența, iar din transparența unor date s-ar putea observa cu ușurință acest lucru.

Repet, datele de pe Trafic.ro, în ceea ce privește localitatea de proveniență a cititorului, nu sunt foarte exacte, însă pentru a realiza o comparație proporțională între siteuri, pot fi folosite. În paranteză fie spus, eu mai folosesc și Google Analytics (care, în mod surprinzător, nu oferă date foarte exacte privind localitatea de proveniență, deși sunt convins că Google ar putea face asta foarte ușor), dar și Facebook Analytics (aici trebuie spus că astea-s cele mai exacte date, raportat la audiență și la localitatea de proveniență, însă nefiind publice nu pot fi folosite ca etalon de comparație între mai multe siteuri; ca să nu mai vorbesc de faptul că unii poate nu știu cum poate fi folosit Facebook Analytics în măsurarea propriei audiențe).

Și acum să vedem o situație comparativă a audiențelor locale, valabile pentru luna noiembrie 2019, pentru localitatea Turda, între siteurile care își fac publice datele relevante, pe Trafic.ro:

Date de audiență comparativă între siteuri, pentru localitatea Turda, raportul fiind făcut în comparație cu siteul cu audiența cea mai mică, care are valoarea 1 (etalon).

Aceleași date comparative, dar de data aceasta pentru localitatea Câmpia Turzii, sunt prezentate în următorul tabel:

Date de audiență comparativă între siteuri, pentru localitatea Câmpia Turzii, raportul fiind făcut în comparație cu siteul cu audiența cea mai mică, care are valoarea 1 (etalon).

Trebuie precizat că audiența pe o lună înseamnă măsurarea unui singur cititor unic, indiferent că el intră o singură dată pe site, în luna respectivă, sau intră de mai multe ori (zilnic, de 10 ori etc).

Pentru a avea o radiografie a audiențelor pentru o zi, o să ne folosim tot de Trafic.ro, pentru a realiza graficul comparativ, de unde extragem datele pentru ziua de vineri 20 decembrie 2019, pentru localitățile Turda și Câmpia Turzii (le luăm împreună, de această dată).

Graficul comparativ este următorul:

Date de audiență comparativă între siteuri, valabile pentru ziua de vineri 20 decembrie 2019, pentru cititori din Turda și Câmpia Turzii, folosind metoda de raportare a audiențelor la audiența cea mai mică (etalon), față de care se măsoară celelalte audiențe, prin raportare.

Probabil, observați că raportul de audiență, raportat la zi, este și mai favorabil TurdaNews. Pentru cei care nu înțeleg, le explic de ce: TurdaNews are cititori constanți, care intră aproape zilnic pe site, pentru a se informa, în timp ce alte siteuri pot folosi informații cu articole ”bombă”, care pot atrage anumiți cititori, însă ei nu sunt ”păcăliți” constant, nefiind cititori fideli, cum sunt în cazul TurdaNews.

Cum am spus, Trafic.ro ne permite să facem niște raporturi de audiență între siteuri, în ceea ce privește audiența pe localități, însă nu furnizează date exacte de audiență pe localități.

Pentru TurdaNews, eu vă pot oferi datele atât în ceea ce privește luna noiembrie 2019, cât și ziua de ieri. pentru asta, mă folosesc de datele Facebook Analytics care sunt, așa cum am spus, cele mai exacte, în urma unor numeroase cercetări pe care le-am făcut în acest sens (aceste date îmi permit să știu și câte persoane folosesc gadgeturi diverse pentru a accesa siteul – pc, tabletă, smartphone, având date privind ”suprapunerea” lor; spre deosebire de alte siteuri).

Cititori unici din Turda, luna noiembrie 2019: 19.200

Cititori unici din Câmpia Turzii, luna noiembrie 2019: 8.400

Cititori unici exclusiv din Turda – Câmpia Turzii, ziua de vineri 20 decembrie 2019: 7.500

Defalcat: 5.900 din Turda și 1.600 din Câmpia Turzii.

Noi prezentăm astfel de date, plus altele privind profilul cititorilor noștri sau alte date de acest gen, în fiecare lună.

Citește și:

Luna noiembrie pentru TurdaNews: 19.200 cititori din Turda și 8.400 cititori din Câmpia Turzii

De aici, dacă chiar aveți chef, puteți face o aproximare a audiențelor pentru celelalte siteuri prezentate.

Ah… am uitat să menționez cam cum stăm și cu fanii pe Facebook. Pagina TurdaNews (https://www.facebook.com/turdanews) a depășit zilele astea 38.000 de fani, iar ”urmăritori” avem aproape 40.000!

Practic, suntem în continuare, de departe, principala sursă de informație locală…

Comenteaza