”Cornelaș” un oficial coleric! Cine și cât timp îl mai susține?!

0
11.660 vizualizari
 

Cornel Oltean, oficial în cadrul clubului de fotbal și administrator la SC Domeniul Public Turda SA, a declanșat un atac furibund, aproape coleric aș putea spune, la adresa mea. Și a folosit EXACT aceeași retorică pe care au folosit-o cei de la T9 (și Horea Hudrea, un datornic și ăla, precum Cornelaș, apărut pe lista oficială a Primăriei Turda), pe vremuri. Cu un ”plagiat” inventat. Iar asta îmi dă de gândit, prin prisma incidentelor recente în care am fost chemat la Poliție, după o plângere făcută de Emil Turdean.

Citește detalii aici:

Gelu Florea: Cum am ”tulburat liniștea și ordinea publică” și cum a intervenit Emil Turdean pentru salvarea ei!

Trebuie să precizez că Oltean Cornel ȘTIA de aceste explicații, dar a continuat să folosescă acest atac josnic, împins de finanțatorii săi.

Publicitate

Atacul a fost folosit de Horea Hudrea, omul din presă al celor de la T9/USR Turda, care era plătit să atace administrația locală, cu scopuri politice evidente. În discuțiile pe care le-am avut cu Horea, public, l-am invocat și pe Cornelaș, care și atunci comentase ceva…

Iată mai jos toată discuția cu Horea, de care Cornelaș avea habar, purtată în mai 2020 (au mai fost și altele, dar am găsit-o pe aceasta, de care sigur Cornelaș știa):

Succesiunea lucrurilor în cazul „Plagiatul”, cu probe:

 • 07.09.2007 se publică editorialul în Cotidianul.

 • 10.09.2007 apare același editorial în Ziarul Obiectiv, sub „semnătura” mea (doar textul introdus, nefiind opera mea!); în paranteză fie spus: cât de prost trebuie să mă creadă cineva să copiez un articol din Cotidianul, ziar care la vremea respectivă îi aparținea lui Indrei Rațiu, în condițiile în care au pregăteam o investigație despre TurdaFest, sub patronajul lui… Indrei Rațiu?!

Ca dovadă, stă mailul de răspuns pe care l-am primit în 10.09.2007, de la oficialii TurdaFest, la vreo câteva zile DUPĂ ce le-am trimis unele solicitări, în numele unui presupus afacerist care ar dori să închirieze un stand (am dorit să aflu detalii, pentru ancheta jurnalistică ce era în derulare)

 • Nimeni nu are nici o reacție după așa-zisul plagiat. Între timp, sunt contactat pentru a mi se solicita să nu public materialul despre TurdaFest, pentru că „voi avea de suferit”.

 • 17.09.2007 am publicat materialul-investigație „Afacerea TurdaFest, pe banii turdenilor!”, o să-l pun și ăla, ca text, să se vadă despre ce era vorba…

 • 18.09.2007, abia acum apare reacția în Cotidianul și în alte publicații, evident generată de cei de la Cotidianul. Atenție: la acea vreme, publicația Cotidianul apărea în fiecare zi! Deci, timp ce 7 zile nimeni nu a zis nimic și doar în a 8-a zi, după ce eu am publicat investigația, apare… reacția! Pe bune?! Prost să fii că înțelegi dedesubtul poveștii…

 • 21.09.2007 se adoptă HCL 141, prin care Asociaţia Turda Fest (care are datorii la bugetul de stat!) a primit cu titlu gratuit mii de metri pătraţi din zona centrală, de pe urma cărora a încasat sume consistente. De precizat că cei de la Asociația TurdaFest deja au închiriat tot centrul (după cum se vede și din răspunsul primit în 10.09.207, postat mai sus) ”Afacerea” merge înainte, tot în umbra diversiunii cu ”plagiatul”!

Și iată și articolul care nu trebuie publicat, dar s-a publicat, pentru că nu cedez niciodată șantajelor (din 17.09.2007):

Afacerea TurdaFest, pe banii turdenilor!

Deşi încă nu s-a emis nici o hotărâre de Consiliu Local privind darea în administrare sau închiriere a centrului oraşului pentru perioada 28-30 septembrie 2007, Asociaţia Turda Fest deja a închiriat aproape toate locaţiile disponibile, pe bani grei! Oficialii asociaţiei au refuzat să dea orice explicaţie privind legalitatea acestei acţiuni, care ar putea intra inclusiv în sfera penalului. Gest care ridică şi mai multe semne de întrebare asupra adevăratului scop al acestei mega-afaceri făcute pe banii altora.

TurdaFest este o afacere simplă: administraţia locală oferă gratis centrul municipiului şi alte locaţii din zona centrală, iar organizatorii le închiriază pe bani grei unor societăţi comerciale, interesate de promovarea unor produse sau, pur şi simplu, de comerţul care merge atât de bine cu ocazia unor astfel de sindrofii în aer liber. În plus, se mai obţin sponsorizări de la diverse societăţi comerciale sau chiar din străinătate. Practic, organizatorii primesc ceva gratis, pe care apoi îl vând pe bani grei. O astfel de afacere poate face oricine! Însă, nimeni nu s-a gândit că prin astfel de metode pot fi ajutorate ONG-urile turdene care au activitate în diverse domenii, preferând să bage bani în buzunarul „nababului” Indrei Raţiu.

An de an, s-a schimbat organizatorul

În 2005, în primul an de TurdaFest, de organizare s-a ocupat Asociaţia pentru Renaşterea Municipiului Turda şi societatea Biz Bash Evenimente SRL, patronată de Pamela Roussos Raţiu, soţia lui Indrei Raţiu. După ce traseul banilor încasaţi a fost pierdut, Asociaţia pentru Renaşterea Municipiului Turda a intrat în… hibernare.

Anul trecut, de organizarea TurdaFest s-a ocupat Centrul Raţiu pentru Democraţie (denumire oficială: Fundaţia Raţiu pentru Democraţie) şi, din nou, Biz Bash Evenimente SRL. Participarea acestei societăţi este ciudată, în condiţiile în care nu figurează cu bilanţ financiar depus pentru anul trecut! În plus, Biz Bash Evenimente SRL figurează în baza de date a Ministerului de Finanţe cu o datorie la bugetul de stat de 43.039 lei (peste 430 de milioane de lei vechi!). Adică, soţia „nababului” Indrei Raţiu nu a avut bani să-şi plătească dările către Statul Român!

De altfel, nici celelalte ONG-uri în care e implicat Indrei Raţiu nu sunt într-o situaţie mai bună din punct de vedere al datoriilor către stat. Fundaţia Raţiu pentru Democraţie figurează în executare silită, pentru o datorie de doar 1.586 lei (majoritatea din neplata impozitelor pe salarii), Asociaţia pentru Promovare şi Informare Turistică (cu Centrul de Informare Turistică) figurează şi ea în executare silită, pentru o datorie la stat de 117 lei, în aceeaşi situaţie fiind inclusiv organizatorul din acest an, Asociaţia Turda Fest, care este în executare silită pentru o datorie de… 82 lei! Adică, „nababul” Indrei Raţiu n-a avut bani să plătească o datorie de 82 de lei la stat, riscând declanşarea procedurii de executare silită. Probabil, aşteaptă Turda Fest-ul din acest an, ca să mai facă rost de nişte bani, prin bunăvoinţa consilierilor care îi vor da din nou centrul municipiului în stăpânire, pentru 3 zile.

Consilierii n-au aprobat, dar spaţiile sunt deja închiriate!

Deşi consilierii încă nu au adoptat nici o hotărâre privind cedarea centrului oraşului către Asociaţia Turda Fest, Doiniţa Pop, responsabilul cu închirierea standurilor, susţine că „anul acesta am avut multe solicitări pentru spaţiu expoziţional, aşa că spaţiul expoziţional este foarte limitat”. Repet: spaţiu expoziţional care este pe domeniul public al municipiului! Doiniţa Pop a lămurit şi problema alimentării cu energie electrică, care se face de la reţeaua oraşului, într-un răspuns dat unei persoane interesate de închirierea unui stand. „Există posibilitatea alimentării cu electricitate, d-avoastră trebuie sa va asiguraţi însă, cablul pentru conexiune la sursa de alimentare şi deasemenea becurile. În ceea ce priveşte costurile utilizării curentului, acestea nu intră în atribuţiile d-voastră”, precizează Doiniţa Pop. Normal, pentru că se plăteşte din banul public! Pentru cei care nu ştiu cu cât închiriază Asociaţia Turda Fest spaţiul primit gratis, redăm şi preţurile: zona A – 13,09 euro/mp, zona B – 9,52 euro/mp, zona C – 5,95 euro/mp şi zona D – 9,52 euro/mp. Cum un stand are minim 3×3 m, faceţi un calcul cam câţi bani se fac. Cu toate acestea, Pamela Roussos Raţiu susţine că „este un proiect sponsorizat de Fundaţia Raţiu” (pe site-ul Turda Fest, www.turdafest.ro). Dacă este aşa, unde se duc banii, având în vedere că terenul municipalităţii se primeşte gratis, nu există cheltuieli de salubritate sau cu energia electrică, iar marea majoritate a acţiunilor sunt susţinute prin participarea şi naivitatea voluntarilor (deci, gratis!), de toate vârstele.

N-a respectat contractul de anul trecut!

Anul trecut, cu ocazia Turda Fest 2006, Consiliul Local a adoptat HCL 216/2006, prin care se aproba asocierea cu Centrul Raţiu pentru Democraţie (oficial, nu există această denumire, ca ONG!). Hotărârea a fost adoptată chiar înaintea începerii Turda Fest, mai precis în 28 septembrie, iar contractul de asociere a fost semnat în 29 septembrie.

Conform contractului, Consiliul Local asigura folosinţa gratuită a terenului din partea Centrului Raţiu pentru Democraţie (închiriat, ulterior, cu bani grei), asigura prezenţa poliţiştilor comunitari şi afişajul pe raza municipiului. Obligaţiile CRD erau stipulate la capitolul V: să suporte cheltuielile legate de organizarea şi desfăşurarea festivalului , precum şi cheltuielile de salubrizare a locaţiilor pentru care a fost acordată folosinţa gratuită şi plata energiei electrice consumate în perioada respectivă. Lucru care nu s-a întâmplat!

Tot aşa cum nu s-a respectat o altă prevedere contractuală: să prezinte în următoarea şedinţă de Consiliu Local din luna octombrie 2006 bugetul activităţii. Din acest motiv, orice cetăţean interesat poate ataca în contencios administrativ orice înţelegere dintre administraţia locală şi Asociaţia Turda Fest, pe considerentul nerespectării clauzelor contractuale de anul trecut, privind transparenţa financiară.

Asociaţia Turda Fest păstrează tăcerea în privinţa aceasta. Deşi am solicitat poziţia oficială privind lămurirea acestor probleme, Mădălina Mocan, de la Departamentul de presă al Turda Fest 2007, s-a rezumat să ne spună că doar Indrei Raţiu şi Pamela Raţiu pot da detalii financiare, dar fără a ne transmite acele detalii (care trebuiau făcute public încă din octombrie 2006 !), deşi au avut câteva zile la dispoziţie. Am solicitat bugetul de venituri şi cheltuieli al anului trecut, dacă s-au achitat cheltuielile cu electricitatea şi salubritatea (prevăzute în contract) şi câte societăţi au închiriat spaţii comerciale şi la ce preţ.

Numărătoarea inversă pentru cea mai tare ţeapă din 2007 a început…

Dacă stimabilul Cornelaș crede că mă poate ataca cu minciuni, se înșeală! Intră doar în categoria mincinoșilor ca Horea Hudrea și alții ca el! Atâta tot!

Și câteva precizări, pentru oficialul clubului Sticla Arieșul Turda și al societății comerciale Domeniul Public Turda SA:

 • Nu mă înfricoșezi deloc, că ai o gură plină de rahat! Așa ești tu! Așa ai fost o viață întreagă. Neajutorat, calic, dator, faliment pe persoană fizică…
 • Dacă acel ”plagiat” ar fi existat cu adevărat, cineva m-ar fi acuzat în mod oficial! Nu a existat așa ceva! Cum nu a existat nici plagiatul! Vrei să știi câți plagiază ACUM articole după ale noastre?! Nenumărați! Dar ăia nu ”supără” pe nimeni, deci… nu-s așa interesanți ca Gelu Florea.
 • Nu am ”atacat” niciodată un coleg de breaslă! Dar… nici nu am tăcut atunci când s-au produs grave încălcări ale legii sau a deontologiei profesionale, din partea unor reprezentanți ai mass media! Pentru că am refuzat și refuz să fac parte dintr-o grupare care își dorește să ascundă adevărul! Adevărul e mai preusus de orice! Ție îți place o lume în care adevărul e ascuns, doar pentru că suntem jurnaliști sau membri ai unei alte profesii sau grupări?!
 • Îmi spui că nu știu diferența dintre administrator și angajat! O știu foarte bine, că sunt administratorul propriei firme și am multe cunoștințe în domeniu, pentru că, spre deosebire de tine, nu scrie FALIMENT pe fruntea mea! Dar… tu cunoști diferența?! Cine a trecut în CV că ești angajat ”inginer mecanic”, când de fapt societatea nu are niciun angajat?! Cum să minți că ești ”director de întreținere atelier auto și aparate electrocasnice”, când de fapt societatea nu mai are nicio activitate de ani buni?! Grav, foarte grav! Este CV-ul tău! Nu al meu! E fals, uz de fals și alte asemenea, de care te-ai folosit pentru a obține, nejust, o funcție de administrator la SC Domeniul Public Turda SA! E penal! Pricepi?!
 • Eu nu fac cârdășii! Nici cu USR, nici cu PMP, nici cu primarul Matei! TurdaNews este și va rămâne un ziar liber! Așa că nu mă băga în combinații care nu există! Nu sunt ca tine! Pe mine mă interesează jurnalismul și apărarea valorilor democrației, nu aranjamentele care te interesează pe tine! Dacă pe TurdaNews se publică un comunicat de la USR (sau de la oricare alt partid), nu înseamnă că automat agreem politica acelui partid! Am publicat comunicat de la USR, dar asta nu m-a împiedicat să scriu despre Emil Turdean (USR) și despre intențiile sale potrivnice jurnalismului corect! Pentru că asta înseamnă democrația, în esența ei!
 • Dacă faci ”ca toți dracii”, nu-i problemă! Îi scot pe toți din tine, unul câte unul, până faci spume la gură.
 • Știu de unele intenții privind distrugerea TurdaNews… Am și eu sursele mele. Dar cine se înhamă la un ”joc” de acest gen, intrând în horă cu Cornelaș, își asumă multe riscuri! Le transmit public, de pe acum! Nu încercați să puneți presiune pe TurdaNews! Suntem obiectivi! Nu ne obligați să fim altfel, că vom reacționa exact invers! Și nu ne dorim să ajungem să urâm cu disperare acțiunile de acest gen!
 • Sunt obișnuit să fiu hăituit… Știu că am deranjat de multe ori. Însă, întotdeauna am făcut-o pentru că eu cred în jurnalismul corect. Sunt dispus să mor pentru această idee, așa că… nu are ce să mă sperie! Nu-mi doresc să trăiesc într-o lume a lichelelor, în care oameni precum Cornelaș ajung oficiali ai unor cluburi de fotbal susținute din banul public sau ”administratori” la societăți de stat! Cred cu tărie că România și Turda merită altceva! Întotdeauna am preferat să-mi fie frică, decât să-mi fie rușine de mine!
Publicitate

Comenteaza