Care mai e intenția de vot a românilor, dincolo de faptul că ar șterge cu buretele clasa politică?

2
4.790 vizualizari
banner caribic 012019

Agenția de Rating Politic a efectuat un sondaj de opinie, la începutul lunii decembrie, la nivel național. datele sunt interesante, având în vedere că surprind percepția electoratului la un an de la alegerile prezidențiale, după tragedia de la Colectiv, dar și după intrarea lui Traian Băsescu la șefia Mișcării Populare.

Conform acestui sondaj, la nivel național PSD și PNL ar fi ”cap la cap”, cu un ușor avans pentru PNL, în timp ce în rândul partidelor care se bat pentru locuri în Parlament ar mai fi Mișcarea Populară, ALDE, surprinzător PRM și UDMR, la limită.

PNL are 35%, iar PSD 34%. Așa că vom asista la o bătălie la baionetă la alegerile locale. Pentru că alegerile locale pot reprezenta trambulina pentru alegerile parlamentare.

Mișcarea Populară condusă de Băsescu și-a început ascensiunea. E creditată cu 7,5% din sufragii. ALDE e la 6,5%, iar cu 5% e creditat PRM-ul, creștere oarecum surprinzătoare, în condițiile în care Vadim Tudor nu mai e la cârma partidului și mulți credeau că PRM va intra într-o degringoladă. UDMR are 4%, UNPR 2,5% (Gabriel Oprea), PNȚCD 2,5%, M10 – 1,5% (Monica Macovei), PSRO – 1,5% (Mircea Geoană).

Însă, ce am remarcat e faptul că doar 41% spun că s-ar prezenta la alegeri. procentul e destul de mic, în condițiile în care ”revoluția votului” nu se poate produce decât cu o participare masivă. Pe de altă parte, la fel de interesant este faptul că 35% spun că ar vota un nou partid, înființat sub ”umbrela” lui Iohannis (și mai interesant e faptul că votanții ar proveni de la toate partidele!). Iar perspectiva ar fi chiar mai optimistă, 51% considerând că e nevoie de partide noi (ciudat, în condițiile în care structura votului nu are schimbări ”radicale”, de acest gen).

Hmm, interesant…

2 COMENTARII

Comenteaza