Când spui ”știu destul”, atunci începe declinul! Îndemn spre dezvoltare personală!

0
24.858 vizualizari
 

Le spun multora: ”Nu aștepta să facă cineva ceva pentru tine! Fă tu, în primul rând!”. Acest îndemn relevă diferența colosală dintre pasivitate și acțiune. Acțiunea este întotdeauna superioară. Prin acțiune poți dobândi ceva. Prin pasivitate, prea puține. Că nu întâmplător e și vorba aia românească: ”Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă în straiță!”.

Sincer, nu știu de unde a început setea de cunoaștere, setea de a performa, setea de a concura cu propriile mele limite, cu propriile mele bariere de cunoaștere. Știu doar că mă știu așa dintotdeauna…

A învesti în tine înseamnă să acumulezi cunoștințe care îți pot fi utile în viața de zi cu zi, în luarea deciziilor sau chiar în dezvoltarea personală sau dezvoltarea unei afaceri. Nimeni nu-ți poate da o ”rețetă de succes” clară, însă e cert că dacă nu faci nimic, sigur nu are ce să se schimbe în existența ta! Cred că mulți ar trebui să pornească de la asta…

Publicitate

Chiar dacă lumea s-a schimbat mult în comparație cu anii tinereții mele, iar cunoștințele le acumulez de regulă cu ajutorul internetului, sunt momente în care cedez tentației de a-mi cumpăra câte o carte… Care cred că mi-ar putea aduce un plus în bagajul personal.

Ultimele cărți (cu un scurt citat din fiecare):

Ghidul managerului de presă

”Nici cel mai paranoic patron nu-și poate proteja interesele așa cum o face autocenzura. Vaccinați-vă redacția împotriva acestui virus! Învățați-i pe oameni să nu se teamă să scrie!

Pe ei nu trebuie să-i intereseze dacă o companie, un om sau  un partid se supără. Țineți-i în afara tuturor teoriilor conspirațiilor. Nu le povestiți toate presiunile pe care le aveți de înfruntat! Toate intervențiile. Nu e nevoie să vă compătimească. E mult mai util să se simtă liberi”.

Mi-a plăcut acest pasaj pentru că mă definește, într-o mare măsură. Întotdeauna am militat pentru libertatea jurnaliștilor TurdaNews (inclusiv pentru a mea). Și, de multe ori, aceștia s-au aflat în situații hazlii atunci când erau întrebați: ”Dar te lasă Gelu Florea să scrii?!”. Nu știu câți au crezut răspunsurile lor. Nu are importanță! Important este că jurnaliștii TurdaNews scriu fără să-mi ceară mie acceptul! Pentru că sunt liberi!

CYPHERPUNKS – Libertatea și viitorul internetului

”Ajungem astfel la întrebarea de bază: există ceva ce ar putea fi numit informație cu efect negativ? dică, din punctul de vedere al societății, vrem să avem un internet cenzurat pentru că este mai bun pentru societate sau nu?”.

Este o dezbatere…

mediamorfoze V – reflectare, (de)formare și fake news în spațiul mediatic și cultural

”Fake news se dovedesc a fi o dezinformare digitală, capabile să manipuleze masele și să deturneze atenția opiniei publice de la chestiuni interne sau internaționale de mare interes pentru populație. Câteodată parțial adevărate, câteodată complet false, știrile de tip fake news trebuie să ne sporească atenția, să ne deschidă nevoia de cercetare, să ne crească nevoia de adevăr și să ne învețe că nu tot ceea strălucește este aur. Suntem complet responsabili de modul în care propagăm informația în social media și de conținutul acesteia. În final, adevărul ține și de comportamentul nostru în mediul online, de etica profesională și de cea personală.”

Este îngrijorător procentul destul de substanțial al celor care pot fi păcăliți cu fake news! Am văzut, pe rețelele sociale, oameni respectabili, cu educație, care distribuiau fake news cu o dezinvoltură care m-a speriat. Cred că avem o incultură evidentă în ceea ce privește identificarea fake news. Iar perioada asta de pandemie, cu nebuniile ei, nu prea ne-a ajutat să facem o educație mai solidă în acest sens. Din contră!

în căutarea Glonțului de Argint – marketingul electoral în România

”Adevărata amenințare la adresa proceselor democratice nu trebuie căutată în natura și instrumentele marketingului politic, ci în intenția celor care decid să folosească practicile de marketing politic în scopuri mai puțin nobile pentru idealurile democratice.”

Este interesant să descifrezi ”codurile” politice…

Publicitate

Comenteaza