Când o creștere a investițiilor cu 500% pentru unii înseamnă… ”sub așteptări” și ”încetineală”

0
14.563 vizualizari
 

Închipuiți-vă că în ceva ce v-ați propus să faceți realizați un ritm de lucru de 5 ori mai mare, iar cineva vine și trage concluzia că e vorba de un ritm ”sub așteptări”, fiind vorba de o ”încetineală”… Ei bine, asta s-a întâmplat!

Jurnalistul Horea Hudrea face o analiză a bugetului local de la Turda, aferent anului 2020, în ceea ce privește partea de execuție (deci, partea concretă), în special dezvoltare/investiții, și ajunge la concluzia că lucrurile se mișcă încet, sub așteptări, în condițiile în care singur precizează că investițiile pe partea de dezvoltare au crescut de aproape 6 ori (!), în comparație cu ceea ce era în anii anteriori.

”Municipiul Turda se dezvoltă din punctul de vedere al investițiilor dar continuă să aibă un buget sub așteptări”, ”Investițiile în infrastructura din oraș merg cu încetineală” sau ”Turda se dezvoltă dar se dezvoltă încet iar execuția bugetară arată indirect dificultățile financiare ale municipalității”, sunt doar câteva dintre aprecierile de tip concluzie lansate de Horea Hudrea, în analiza sa.

Publicitate

O analiză care menționează și următoarele pasaje (dar care nu se regăsesc, în mod paradoxal, în concluzia analizei!):

”Vestea bună este aceea că Turda dispune de bani mai mulți la capitolul dezvoltare, față de anii anteriori, așadar face mai multe investiții.

În ultimii 10 ani problema majoră a Turzii a fost aceea că ponderea cheltuielilor pentru noi investiții (secțiunea de dezvoltare) era situată la circa 8-9% din totalul bugetului, spre deosebire de alte orașe similare, precum Mediașul unde procentul era în medie spre 20%. În 2021 situația s-a schimbat iar municipiul Turda are alocări pentru investiții cu mult peste cele ale unor orașe similare. Păstrând același exemplu, al Mediașului, în 2021 Turda a alocat secțiunii de dezvoltare 45 de milioane de lei, față de cei circa 20 de milioane cât a alocat Mediașul

În urma accesării fondurilor europene și a unor programe guvernamentele, suma alocată cheltuielilor de investiții a crescut de la circa 8-9 milioane lei la 45 milioane lei în 2020, adică circa 17% din totalul bugetului anual.”

Astfel de abordări contradictorii știrbesc serios credibilitatea oricărui jurnalist. Pentru că o analiză obiectivă nu poate să fie făcută având ca bază refulările personale sau alte interese partinice. Pentru că ajungi să spui că o creștere de 5-6 ori este un ”ritm încet”, ceea ce trebuie să recunoaștem că este absurd! Dacă nu penibil de-a dreptul!

Da, Turda are multe nevoi! Nimeni nu poate contesta asta! Însă, orice analiză nu se poate face pe seama ”nevoilor” (o analiză a nevoilor), ci pe baza situației comparative între un ”punct zero” (luat ca punct de reper) și un ”punct T” (care poate reprezenta ani), iar de aici pot decurge tot felul de analize obiective în ceea ce privește ”ritmul” și se pot face comparații corecte. Și cred că turdenii merită să fie informați corect! Poate a sosit timpul ca și jurnaliștii să dea dovadă de evoluție.

Citește și:

Cum a reușit Primăria Turda să asigure dezvoltarea localității, fără să majoreze impozitele de 5 ori! (analiză pe bugetul anului 2019)

Repet: nimeni nu contestă faptul că nu sunt multe lucruri de făcut! Este un fapt evident. Însă, o analiză corectă se face, mă repet din nou, ținând cont de realitățile obiective, nu de refulările jurnalistice sau interesele partinice.

Iar prin această poziție nu iau deloc apărarea Primăriei! Pentru că instituția are și ea probleme de comunicare, de prezentare a unor date care pot ajuta sau pot contribui la informarea corectă a cetățenilor (orice dezinformare are la bază… o lipsă de infomare!). Și le putem discuta, le putem analiza, putem propune modificări/îmbunătățiri, explicând concret de ce anume este nevoie de o evoluție a societății turdene. Pentru că trebuie să fim realiști: nicio societate nu s-a dezvoltat în salturi, ci cu pași mai mici ori mai mari, în funcție de conjuctura concretă a perioadei respective. Și, foarte important: totul a început cu primul pas!

Publicitate

Comenteaza