Articol copiat cuvânt cu cuvânt… Nesimțire sau lipsă de profesionalism?!

0
2.240 vizualizari
banner caribic 012019

Un articol publicat de mine pe siteul TurdaNews a ajuns să fie copiat, cuvânt cu cuvânt, de alte publicații. Culmea este că prima dintre ele a indicat sursa, în timp ce a doua, care a copiat de la precedenta, a indicat sursa informației publicația care copiase articolul meu, deși știa că sursa reală era TurdaNews!

Am scris articolul ”Vila Iți, vândută de Finanțe afaceristului Velu Turcu” în data de 30 ianuarie 2019.

Articolul publicat de TurdaNews

Gazeta de Cluj a preluat articolul, în 1 februarie 2019, sub semnătura lui Carmen Gorgan. Chiar dacă a preluat cam 90% din articolul original (fără a se folosi ghilimelele de rigoare), măcar se menționează sursa, respectiv TurdaNews, cu linkul de rigoare.

Articolul preluat pe Gazeta de Cluj.

Culmea este că EVZ a preluat articolul din Gazeta de Cluj (care era copiat din TurdaNews!), în 2 februarie 2019 și deși știa care este sursa originală, a citat ca sursă Gazeta de Cluj (cu link), preferând să amintească sursa originală, dar fără niciun link!

Cei de la EVZ s-au limitat să spună: ”informează colegii de la Gazeta de Cluj, care citează site-ul turdanews.ro”, preluând cam 90% din textul publicat de mine, în urmă cu 3 zile, pe TurdaNews!

Articolul publicat de EVZ, care are aproximativ 90% din text preluat din articolul publicat de TurdaNews.

E corect?!

Ce-i drept, cele două publicații nu au fost singurele care au copiat cuvânt cu cuvânt. A făcut-o și siteul Actual de Cluj, dar măcar respectivii m-au întrebat înainte și au menționat sursa (chiar dacă, sincer vorbind, nu s-a pus problema unei preluări integrale, cuvânt cu cuvânt).

Articolul din Actual de Cluj.

Știu, trăim într-o eră a informației, în care informațiile circulă. Însă, cu tot regretul, trebuie să spun că mă așteptam la politici editoriale cu standarde mai înalte la siteurile regionale sau naționale. Cum să preiei cuvânt cu cuvânt, pasaje întregi, fără a folosi ghilimelele de rigoare sau punându-ți numele pe acel articol, ca și cum l-ai fi scris chiar tu?!

Și la TurdaNews preluăm informații publicate de alte siteuri. Însă, noi o facem folosind ghilimelele pentru textul preluat cuvânt cu cuvânt și citând sursa informației respectiv, cu linkul de rigoare! Evident, există și partea de compoziție proprie a jurnalistului TurdaNews, că altfel ești doar un copy/paste-man, nicidecum jurnalist! Asta e procedura la un standard profesional ridicat!

În fine, cam ăsta-i nivelul presei din România…

Comenteaza