Acel moment când jurnaliștii dezinformează, de dragul audienței…

0
4.875 vizualizari
 

Rolul unui jurnalist este de a informa! Corect! Nicidecum acela de a face pe plac frustrării unora sau de a ”pune botul” la manipulările ieftine la care recurg unii. Pentru că rolul unui jurnalist nu este acela de a atrage aplauzele publicului, care să-i zgândăre orgoliul, ci este acela de a informa corect și chiar de a explica situațiile, nu pentru a face pe plac publicului, ci pentru a transmite informația corectă!

”Exces de zel al polițiștilor turdeni, ieri, când în dreptul Autogării Sens-Vest s-au gândit că ar fi o idee bună să intre PE INTERZIS, către strada General Dragalina.”, a scris un jurnalist local.

Trebuie să recunosc că acea filmare ne-a fost transmisă și nouă. Nu am profitat de ocazie, pentru a ne face audiență pe seama unei informații ”șmecherești”… Așa că nu am publicat nimic pe TurdaNews.

Însă, am văzut că unii s-au grăbit să distribuie filmarea de pe Facebook și au comentat în fel și chip. Iar când presa, că e sau nu profesionistă asta e discutabil (și se pot analiza situațiile, concret), ”pune botul” la distribuirea unei informații de acest gen, am considerat că este necesar să se facă precizările de rigoare în acest caz!

Fie că iubim sau nu polițiștii (în funcție de cât de predispuși suntem să încălcăm legea și astfel să avem de-a face cu o sancționare conform legislației în vigoare, aplicată de polițiști), din informație este exclusă exact ce este mai important!

”Problema cea mai mare este că autospeciala de poliție NU SE AFLA în misiune, neavând semnalele acustice sau luminoase aprinse”, mai spune jurnalistul local… Serios?!

Dar oare nu e problemă mai mare pentru că, în calitate de jurnalist, nu ai spus că acolo este o BANDĂ DEDICATĂ, pentru intrări/ieșiri din curtea Poliției?!

La acea intersecție de străzi cu sens unic (dinspre strada Libertății spre strada G-ral Dragalina; dinspre G-ral Dragalina spre Piața Romană; dinspre strada Traian spre Dragalina, cu obligație de deplasare spre sensul giratoriu), s-a creat acea bandă dedicată de urgență (există una similară și la sediul IPJ CLuj, pentru cunoscători), unde mașinile Poliției pot intra spre curtea instituției și pe ”sens interzis” (aparent, pentru că, după cum am spus, este vorba de o bandă dedicată, marcată ca atare!).

Evident, putem pune în discuție acea bandă, dacă e utilă sau nu, dacă e folosită cum trebuie sau nu, dacă pe ea pot pătrunde mașinile Poliției fără semnalizarea de misiune sau nu etc. Dar, în contextul în care informația este completă! A spune doar că mașina Poliției a intrat pe contrasens, este o jumătate de informație! Iar presa nu trebuie să se facă părtașă la distribuirea unor informații de acest gen, cu atât mai mult cu cât se știe despre acea bandă dedicată Poliției!

Foto: Google Maps (2014) – Accesul dinspre strada Traian, spre sediul Poliției.
Foto: Google Maps (2014) – Se vede banda de urgență dedicată pentru Poliție, unde mașinile de Poliție pot intra ”pe interzis”, atât dinspre strada Libertății, cât și dinspre strada Traian

Filmarea a fost pusă de Marius Făgădar, pe grupul de Facebook Info Trafic jud. Cluj, fără explicațiile necesare:

https://www.facebook.com/groups/faraterezaadmin/permalink/377163279777727/

Comenteaza