Credincioșii din Parohia Ortodoxă Turda Nouă I au participat azi la resfințirea bisericii situate pe strada Salinelor nr. 10, în prezența IPS Andrei, Arhiepiscop și Mitropolit, care a fost însoțit de un sobor de preoți și profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj.
”Sărbătoarea resfințirii celei mai vechi biserici românești din Turda, Biserica șovagăilor, nu este numai sărbătoarea parohiei noastre, ci și a întregului municipiu, deoarece această biserică este strâns legată de cel mai popular și unic loc, de aici și din țară, Salina Turda, ocazie cu care invităm pe toți credincioșii să ne fie alături.
Mulțumim celor ce au stat alături de noi cu fapta și cu gândul bun, sprijinind material și financiar lucrările executate la biserica noastră”, a transmis preotul paroh Ioan Retegan, înaintea acestui eveniment.
Citește și:
Eveniment de suflet pentru credincioșii de la Parohia Ortodoxă Turda Nouă I
La evenimentul religios au fost prezenți și oficiali ai municipiului Turda, în frunte cu primarul Cristian Matei.
”Biserica simbol a municipiului nostru a fost astăzi resfințită de Înalt Prea Sfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei însoțit de un sobor de preoți și profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj și preotul paroh, Retegan Ioan.
Această zi marchează un eveniment important atât pentru credincioșii ortodocși, dar și pentru întregul oraș. Biserica Șovagăilor este o emblemă a oraşului, este o oază de spiritualitate creştină care a fost construită pe terenul ocnelor de sare.
Fiind cea mai veche biserică românească din oraș, biserica care poartă hramul Sfintei Treimi, completează o importantă filă de istorie a orașului nostru și ne amintește că atunci când există credință totul este posibil.
Vă doresc ca această zi de mare bucurie să vă aducă liniște în suflet tuturor!”, a fost mesajul transmis de primarul Cristian Matei.
Biserica Șovagăilor este situată în apropierea Salinei Turda, fiind ridicată pe terenul ocnelor de sare. I se mai spune și Biserica Tăietorilor de Sare, pentru că denumirea ei vine din limba maghiară, unde só înseamnă sare și vágó înseamnă tăietor. Încă de la începuturi, Biserica Șovagăilor a fost locul de rugăciune al minerilor din Salina Turda.
Citește și: