Luni, 6 iulie secţia „adulţi” a bibliotecii municipale Teodor Murăşanu din Turda şi-a redeschis porţile după mai bine de un an de la încetarea activităţii. Momentul a fost marcat printr-o serie de manifestări culturale, prezentările de carte: volumul de corespondenţă „De amiciţia” a prof. universitar Ilie Rad, volumul de poezii „Păpuşa din iarbă” a poetului şi artistului plastic Cornel Vana; „Amintirile unui librar” de Ion Vlas, dar şi intervenţiile scriitorului turdean Ioan Mircea Casimcea au completat „peisajul” cultural.
La deschidere au fost prezenţi printre alţii, viceprimarul Mircea Irimie şi consilierul Clara Adamoşi, directorul bibliotecii judeţene „Octavian Goga”- Sorina Stanca, scriitori, artişti plastici, reprezentanţi ai Societăţii Culturale Filarmonia, personalul bibliotecii şi utilizatorii ei, care s-au grăbit să profite de serviciile instituţiei chiar din momentul deschiderii.
Viceprimarul a apreciat efortul depus de către toţi cei care au contribuit la deschiderea în cel mai scurt timp a bibliotecii, menţionând că rezultatele se văd acum. ”Este un centru de atracţie pentru toţi turdenii, indiferent dacă sunt tineri sau bătrâni…un centru de relaxare unde poţi veni să te delectezi dar să şi înveţi ceva. Este un nucleu pentru talentele turdene, poeţi, scriitori, artişti, vreau să felicit conducerea bibliotecii dar şi pe cei care astăzi îşi lansează cărţile”, spune Irimie.
Directorul bibliotecii judeţene, Sorina Stanca, este de părere că biblioteca nu are vacanţă. „Biblioteca este amplasată strategic în centrul oraşului, lucru extrem de benefic. Este cea mai bună bibliotecă de departe din judeţul nostru. Este aici un colectiv inimos pe care eu îl cunosc de 16 ani şi pot depune mărturie în aceste sens”, a spus directorul Bibliotecii Judeţene . Sorina Stanca a vorbit despre un proiect important finanţat de către Fundaţia Bill & Melinda Gates, în care este angrenată şi biblioteca municipală „Teodor Murăşanu”. El se adresează tuturor bibliotecilor publice, după un model american, vizând dotarea tehnică a tuturor instituţiilor de acest gen dar „mergând” şi pe partea de formare a bibliotecarilor care vor lucra în aceste centre-internet sau centre de informare pentru public.
Programul Global Libraries Romania reprezintă efortul de cooperare între IREX şi Fundaţia Bill & Melinda Gates, destinat să intensifice accesul la computere şi la internet prin intermediul bibliotecilor publice din România. IREX doreşte să promoveze centrele internet din biblioteci ca pe o importantă resursă comunitară, care răspunde nevoilor locale şi intereselor cetăţenilor.
„Judeţul Cluj este printre primele 12 care pot implementa acest proiect. Deja în România au fost selectate în 2007, cinci judeţe pilot care derulează acest program , în care s-a încercat modalitatea de internetare, urmând ca el să fie aplicat la nivel naţional. Vor fi avantaje atât pentru partea materială, cât şi pentru cititorii dar şi pentru profesioniştii din bibliotecă, ce vor beneficia de nişte cursuri făcute cu specialişti finanţate de Fundaţia Bill & Melinda Gates”, explică directorul bibliotecii judeţene „Octavian Goga”. Ea a mai precizat că Turda este pe primul loc în evaluarea criteriilor de eligibilitate a proiectului!
Bani de la bugetul local
În decursul unui an de zile cât a fost închisă pentru public biblioteca, s-a făcut consolidarea subsolului. „Asta era cel mai important, pentru că erau infiltraţii de apă provenite de la instalaţiile defecte al teatrului. Reparaţiile la acoperiş au fost executate pentru toată clădirea, a fost reabilitată instalaţia termică introducându-se o centrală şi ventiloconvectoare”, precizează Niculina Halgaş, directorul Bibliotecii Municipale Turda. De asemena, zugrăveala nouă, reparaţii la rafturi şi magazia pentru presă au fost alte operaţii care au necesitat finanţare de la bugetul local.
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.