Dacă sunteți în căutarea unei soluții eficiente pentru protejarea animalelor din fermă sau gospodărie, gardul electric ar putea fi una dintre variantele care merită luate în considerare. Probabil, ați întâlnit astfel de instalații sau ați mai auzit vorbindu-se despre ele, dar încă nu sunteți pe deplin convinși în ceea ce privește necesitatea unui gard electric.
În cele ce urmează, vă vom prezenta cele mai importante beneficii pe care le aduce instalarea unui astfel de echipament pentru a putea lua o decizie în deplină cunoștință de cauză.
Protejează împotriva prădătorilor
Unul dintre rolurile de bază ale gardului electric pentru animale este acela de a le proteja împotriva atacurilor prădătorilor. Un astfel de echipament face față fără probleme atât prădătorilor mici, precum dihorii sau vulpile, cât și unor prădători de temut așa cum sunt lupii și urșii.
Evident, pentru aceștia din urmă este nevoie de un gard electric mai rezistent și de o tensiune mai mare în circuit, precum și de mai multe rânduri de conductori electrici.
Împiedică animalele să părăsească un anumit perimetru
Gardul electric nu lasă prădătorii să pătrundă în interiorul exploatației sau al oricărui spațiu protejat și în același timp nu permite animalelor să părăsească perimetrul respectiv.
Astfel, nu există riscul ca animalele să se îndepărteze și să se piardă, să fie furate sau atacate de prădători, putând fi lăsate nesupravegheate pentru mai mult timp.
Curentul din gardul electric nu este atât de puternic încât să le rănească sau să le provoace suferință, ci doar un oarecare disconfort pe care îl vor simți la atingerea firelor. Acesta va fi suficient pentru a le determina să nu se mai apropie de gard și să părăsească perimetrul împrejmuit.
Se instalează și se întreține ușor
Deși instalarea unui gard electric pare o operațiune care necesită cunoștințe tehnice, ea poate fi făcută de oricine care a citit măcar o dată instrucțiunile care însoțesc un kit complet al unui astfel de echipament. Trebuie să țină cont doar de ordinea operațiunilor și de respectarea unor recomandări privind montarea componentelor și va vedea că instalarea nu necesită un efort deosebit.
Mult mai laborioasă este construirea unui gard convențional care ulterior trebuie să fie și întreținut. În cazul gardului electric, lucrările de întreținere se rezumă doar la verificarea periodică a bunei funcționări a acestuia, la îndepărtarea vegetației crescute sub fire și la menținerea conductorilor bine întinși.
Poate fi mutat dintr-un loc în altul
Un alt avantaj pe care gardurile electrice îl au în comparație cu gardurile convenționale este mobilitatea. Astfel, puteți folosi un gard electric pentru a împrejmui adăpostul animalelor în perioada iernii, pentru ca, spre sfârșitul primăverii, să-l demontați și să-l instalați pe spațiul de pășunat. De asemenea, dacă ați găsit un loc mai bun pentru a ține animalele, puteți muta cu ușurință gardul electric în zona respectivă fără a pierde materiale și fără a fi nevoie sa faceți o nouă investiție.
Totodată, puteți împrejmui cu gard electric o suprafață cultivată pentru a împiedica accesul animalelor; după recoltare, acesta poate fi instalat în altă parte, unde este nevoie de el.
Este rezistent în timp
Pentru că animalele preferă să se țină departe de el, un gard electric este mai puțin expus riscului deteriorării. De asemenea, elementele componente rezistă la intemperii și la acțiunea razelor ultraviolete, având o durată de viață îndelungată. Singurul element care trebuie protejat de umiditate este generatorul de impulsuri care poate fi montat într-un spațiu acoperit sau într-o cutie bine etanșată.
Acestea sunt cele mai importante beneficii pe care le are montarea unui gard electric; lista poate continua cu alte avantaje pe care vă lăsăm să le descoperiții singuri, dacă veți opta pentru o astfel de soluție.