Azi, la Turda, a fost prezentat primul autobuz electric românesc (VIDEO/FOTO)

231382757_6636031216422737_7112569165511776780_n

Azi, la Turda a fost prezentat primul autobuz electric produs în România. Autobuzul electric românesc a fost lansat oficial în luna mai a acestui an, producătorul ATP Bus e-UpCity fiind o firmă din Baia Mare.

Autobuzul electric românesc va fi lăsat 2 săptămâni la Turda, pentru teste, producătorul fiind foarte interesat cum se va comporta autobuzul produs în România, într-un oraș care are transport public exclusiv electric (singurul oraș din România).

Prețul pornește de la 350.000 de euro

La prezentarea de la Turda, care s-a făcut în prezența presei locale, a fost prezent președintele grupului de firme ATP Group – Mircea Cîrț, primarul municipiului Turda – Cristian Matei și directorul TUP Turda – Alin Popescu.

Noul autobuz românesc are un total de 83 de locuri, o lungime de 12,18 metri și are o autonomie de minim 200 km în oraș, ce poate fi extinsă până la 360 km, conform producătorului. Producătorul român lucrează cu furnizori de prestigiu în domeniu, la Baia Mare fiind creată partea de structură. Prețul unui autobuz electric produs la Baia Mare pornește de la 350.000 de euro, iar garanția pentru caroserie și acumulatori este de 8 ani.

Producătorii oferă autobuzul pentru testare

Președintele grupului ATP Group, Mircea Cîrț, consideră că aceste sesiuni de teste ale autobuzului electric românesc va ajuta firma producătoare să aibă un feed-back realist, bazat pe utilizarea efectivă a autobuzului, dar și un sprijin pentru dezvoltarea acestui prototip, în direcția care ar putea rezulta din necesitățile concrete ale administrațiilor locale interesate de transportul public urban eco.

Primarul municipiului Turda, Cristian Matei, a spus că administrația locală intenționează să continue proiectul european de mobilitate urbană, având în intenție achiziția a încă 11 autobuze, care vor deservi noi trasee în Turda, mai ales în condițiile în care în acești ani s-au asfaltat sau se vor asfalta multe străzi, în diverse zone, care ulterior vor permite dezvoltarea unor noi linii de transport public de persoane.

Directorul societății Transport Urban Public Turda, Alin Popescu, s-a arătat încântat de posibilitatea de a testa autobuzul electric românesc. Pe de o parte, din perspectiva unor comparații care se pot face cu autobuzele existente în acest moment la Turda, iar pe de altă parte din perspectiva unei colaborări benefice ambelor părți, care ar putea duce la dezvoltarea unui produs românesc competitiv.

Te rugăm să accepți cookie-urile YouTube pentru a viziona acest video. Acceptând, vei avea acces la conținutul video de pe canalul YouTube al TurdaNews, care este un serviciu oferit de o terță parte.

YouTube – politica de confidențialitate 

Dacă accepți, opțiunea ta va fi salvată și pagina se va reîncărca cu noile setări.

Informații generale ATP Bus e-UpCity

Capacitate & autonomie Prototipul ATP Bus e-UpCity are în total 83 de locuri, o lungime de 12,18 m. În varianta de configurație specială, poate ajunge la maxim 95 de locuri. Are o autonomie de minim 200 km în oraș, ce poate fi extinsă până la 360 de kilometri.
Componente Avem furnizori consacrați: cele 8 pachete de baterii sunt produse CATL – gigantul bateriilor EV și furnizor pentru cele mai prestigioase brand-uri auto. Cu referire la axe menționăm DANA GK Drive System, respectiv producătorul german ZF Friedrichshafen AG consacrat pe piața de profil.

Sistemul de frânare este definit de experții de la WABCO, sistemul de climatizare încorporează tehnologia VALEO iar sistemul de direcție este marca BOSCH/ZF.

Motorul electric Motorul electric al autobuzului e-UpCity este un motor sincron cu magnet permanent dezvoltat de DANA – Prestolite.
Designul ATP Bus Designul ATP Bus are o linie simplă însă modernă în același timp: parbrizul arcuit asigură o vedere frontală excelentă, geamurile laterale panoramice definesc ideea de spațiu, grila față complet neagră pune în evidență, elegant, sigla. În zona spate, sigla este pusă în valoare printr-o alternanță de culori și nuanțe astfel că, indiferent din ce parte îl privești, designul ATP Bus este expresiv și perfect armonizat. În dezvoltarea esteticii exterioare a vehiculului, o contribuție majoră a avut-o o echipă de designeri români clujeni, recunoscută la nivel european.
Confortul Confortul pus la dispoziția călătorilor este remarcat încă de la primul pas în ATP Bus: podeaua joasă ce facilitează urcarea. Apoi identificăm trapa de acces pentru persoanele cu mobilitate redusă și spațiul interior care răspunde nevoilor acestora. e-UpCity are o înălțime confortabilă, o rețea de bări de susținere din inox prevăzute cu protecții antialunecare și pentru confort termic, scaune foarte comode cu tapiserie ergonomică, instalație de climatizare suplimentară pentru sezonul rece.

Confortul șoferului este asigurat prin zona de lucru delimitată, ergonomică astfel încât panoul de instrumente să fie ușor gestionat în timpul condusului. Pentru o și mai bună concentrare pe parcursul orelor de muncă, pentru șofer este prevăzut geamul individual pentru aerisire directă. Scaunul șoferului este pneumatic, ușor înălțat pentru o cât mai bună vizibilitate, prevăzut cu spătar înalt și comod.

Autobuzul este ușor manevrabil, comenzile în bord sunt simple și intuitive, este silențios.

Conectivitate La nivel de conectivitate, e-UpCity vine cu WI-FI gratuit și cu prize USB cu 2 porturi încorporate, în dreptul fiecărui set de scaune. Dispune de un monitor, cu memorie externă portabilă pentru diferite proiecții multimedia.
Siguranță Referindu-ne la siguranța oferită de e-UpCity menționăm: sistemul anti-blocare ABS care, în caz de frânare totală, asigură faptul că roțile nu se blochează permanent. Distanța de oprire poate fi redusă semnificativ prin sistemul de frânare electro-pneumatic (EBS) iar sistemul de control electronic al stabilității (ESC) este, de asemenea, în dotarea standard a autobuzului.

Sistemul de monitorizare pentru spațiul interior al autobuzului sporește nivelul de siguranță, la nivel subiectiv, atât pentru șofer cât și pentru călători. Datele sunt transmise pe monitorul din zona de lucru a șoferului astfel încât, în caz de pericol, acesta să poată reacționa. Pasagerii au la dispoziție butoanele pentru oprire la cerere, dispuse vizibil și au acces la sistemul de urgență pentru deschiderea ușilor.

Capacitatea de încărcare În urma testelor efectuate în teren până la data curentă, referitor la capacitatea de încărcare a bateriei, timpul necesar pentru încărcare normală: 3 – 5 ore.
Rezultate teste în municipiul Oradea Cu o medie de 113 km efectuați într-o medie zilnică de 9 ore, în trafic urban aglomerat dar și în trafic mai lejer, cu diferiți consumatori de energie activați (sistem climatizare în medie 4 ore/zi, iluminare interioară, sisteme multimedia), autobuzul a înregistrat un consum de 34% a nivelului bateriei. Transferurile pe roți ale e-UpCity de la Baia Mare la Oradea și retur, puțin peste 200 km/sens, au solicitat bateria la un nivel de consum 77%, respectiv 67%. Referitor la durata de încărcare a bateriei, cu cât amperajul este mai mic, cu atât încărcarea este mai lenta: bateria la nivel de 57% a fost adusă la capacitate, alimentare la 99A, în 2 ore. Bateria la nivel de 66%, a ajuns la capacitate, alimentare la 33.3A, în 5 ore.
Rezultate teste în municipiul Brăila O medie de 132 de km efectuați într-o medie zilnică de 9 ore (în interiorul cărora sistemul de climatizare a fost activ minim 6 ore, pe langă restul consumatorilor), autobuzul a înregistrat un consum de 58% a nivelului bateriei. Durata de încărcare a bateriei a fost contorizată între 2:06 ore și maxim 3:03 ore, nefiind descărcată complet.
Rezultate teste în municipiul Făgăraș O medie de 43 de km efectuați într-o medie zilnică de 7 ore , autobuzul a înregistrat un consum de 23% a nivelului bateriei. Am primit nota maximă cu referire la confort pasageri, manevrabilitate, vizibilitate, accelerație/sistemul de franare, cutie de viteze.
Rezultate teste în municipiul Târgu Mureș O medie de 121 de km efectuați într-o medie zilnică de 8,30 ore, cu diferiți consumatori de energie activați (pentru climă o medie de 5:40 ore/zi) autobuzul a înregistrat un consum de 53% a nivelului bateriei. Durata maximă contorizată pentru încărcarea bateriei a fost de 3 ore, adusă la plin de la nivel descărcare 21%.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole:

firma de top