nello construct

Aurora boreală văzută din Cluj! Cum a avut loc acest fenomen atmosferic neobișnuit? (FOTO)

Seara trecută, mai multe orașe din România au fost martore la un fenomen atmosferic neobișnuit, și anume aurora boreală.

Pentru câteva momente, luminile roșii au acaparat cerul în mai multe orașe din România, inclusiv la Cluj, iar acest moment este unul extrem de rar pentru țara noastră, dar nu imposibil.

Deși știm cu toții că pentru a vedea aurora boreală trebuie să mergem în regiunile din proximitatea zonelor polare, iată că acest fenomen poate fi văzut și din România, ceea ce s-a și întâmplat aseară.

Ce este aurora boreală?

Aurora polară este un fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn în regiunile din proximitatea zonelor polare, ca rezultat al impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru. Când apare în emisfera nordică, fenomenul e cunoscut sub numele de aurora boreală, termen folosit inițial de Galileo Galilei, cu referire la zeița romană a zorilor, Aurora, și la titanul care reprezenta vânturile, Boreas. Apare în mod normal în intervalele septembrie-octombrie și martie-aprilie. În emisfera sudică, fenomenul poartă numele de auroră australă, după James Cook, o referință directă la faptul că apare în sud.

Fenomenul nu este exclusiv terestru, fiind observat și pe alte planete din Sistemul Solar, precum Jupiter, Saturn, Marte și Venus. Totodată, fenomenul este de origine naturală, deși poate fi reprodus artificial prin explozii nucleare sau în laborator.

Cum apare aurora boreală?

Aurora polară terestră este provocată de ciocnirea unor particule încărcate electric (de exemplu electroni) din magnetosferă cu atomi din straturile superioare ale atmosferei terestre, aflate la altitudini de peste 80 km. Aceste particule electrice au o energie de 1 până la 15 keV, iar coliziunea lor cu atomii de gaz din atmosferă determină energizarea acestora din urmă.

Prin fiecare coliziune o parte din energia particulei este transmisă atomului atins, într-un proces de ionizare, disociere și excitare a particulelor. În timpul ionizării, electronii se desprind de atom, care încarcă energie și determină un efect de ionizare de tip domino în alți atomi. Excitația rezultă în emisie, ducând atomul în stări instabile, dat fiind că aceștia emit lumină în frecvențe specifice când se stabilizează.

Dacă procesul de stabilizare a oxigenului durează până la o secundă, azotul se stabilizează și emite lumină instantaneu. Acest proces, esențial în formarea ionosferei terestre, este comparabil cu cel ce stă la baza ecranului de televizor: electronii ating suprafața de fosfor, alterând nivelul de energie al moleculelor, fapt care rezultă în emisiunea de lumină.

Cum a avut loc un asemenea fenomen în țara noastră?

Astronomul Adrian Șonka a declarat pentru Digi24.ro că fenomenul este foarte rar la latitudinea țării noastre, ultima oară fiind văzut în 2015.

Potrivit acestuia, aurora boreală a fost cauzată de o erupție solară care a avut loc în urmă cu câteva zile, pe 3 noiembrie, și s-a produs în această seară, când particulele emise în urma erupției au ajuns pe Pământ și au interacționat cu atmosfera terestră.

Astronomul a mai precizat că nu se poate anticipa dacă astfel de fenomene vor mai fi văzute, pentru că sunt mai multe condiții care trebuie îndeplinite pentru ca aurora boreală să devină vizibilă.

„Aurora boreală vizibilă Acum din România!!! Fotografiile au fost realizate acum câteva minute din judeţul Timiş de Alex Babiuc (Şandra – Timiş) şi Andrei Gornic (Paniova – Timiş). Relatări şi fotografii sunt din mai multe zone din ţară: Timiş, Bihor, Cluj, Caraş Severin, Bucureşti, Giurgiu, Ialomiţa, Tulcea, etc”, a scris AstroInfo pe Facebook.

 

aurora boreala rosie

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 49 de abonați.

salina turda

transilvania impact

ca aries turda

Comentarii recente

Ultimele articole: