Au fost premiați cei mai buni jurnaliști clujeni

Asociaţia Profesioniştilor din Presă Cluj (APPC) a premiat la sfârşitul săptămânii trecute cele mai bune articole înscrise în cursa pentru Premiile APPC ediţia 2017, competiţie al cărei scop este să stimuleze excelenţa în jurnalism.

 

Premierea a avut loc în cadrul Galei Presei Clujene – ediţia 2017, organizată vineri 5 mai la Centrul de Cultură Urbană Casino. Evenimentul a fost organizat şi în acest an sub înaltul patronaj al Ambasadei Germaniei la Bucureşti. Pe lângă jurnaliștii clujeni, la Gală au participat Achim Tröster, adjunctul Ambasadorului, respectiv invitaţi din mediul academic, cultural, de afaceri şi administrativ al judeţului Cluj.

Un număr de 70 de texte redactate de ziarişti din Cluj au fost înscrise la cele şapte secţiuni ale concursului din acest an: Opinie, Reportaj, Anchetă, Interviu, Jurnalism Cultural, Economie & Inovaţie, Jurnalism comunitar. Acestora li s-a adăugat Premiul pentru cel mai bun articol scris de un student la jurnalism, respectiv alte două Premii, oferite de Ambasada Germaniei, care au avut ca temă promovarea culturii şi civilizaţiei germane în România.

Primele şase categorii au fost evaluate de un juriu format din jurnalişti cunoscuţi de la nivel naţional: Ovidiu Nahoi (redactor-şef RFI România), Mircea Vasilescu (ex redactor-şef Dilema Veche 1998 -2015, editorialist Adevărul) şi Dan Turturică (redactor-șef Digi24.ro). La secţiunea Jurnalism Comunitar a existat un juriu distinct. După o îndelungă analiză, juraţii au desemnat câștigătorii primelor trei locuri la fiecare secțiune.

Ovidiu Nahoi: „Am descoperit câteva condeie remarcabile”

„Vreau să vă spun din capul locului că nu a fost o misiune simplă, şi asta pentru că am avut de ales dintre foarte multe materiale de calitate. Departajarea a fost grea şi tocmai de aceea, îi rog să nu se supere pe colegii jurnalişti care nu au intrat pe lista premianţilor. Jurnalismul nu este o ştiinţă exactă şi, de multe ori, în cazul unor articole de valori apropiate, subiectivismul face diferenţa. Aşa că îi felicit pe toţi colegii din presa clujeană pentru calitatea materialelor trimise în concurs! La Cluj se face, într-adevăr, presă de un nivel foarte bun şi am descoperit cu această ocazie câteva condeie remarcabile”, a transmis Ovidiu Nahoi, membru al juriului.

Locurile 2 şi 3, premiate în bani

La fel ca la primele două ediţii ale Premiilor APPC, locurile 1 de la fiecare secţiune au fost recompensate cu câte 500 de euro (inclusiv câştigătorii premiului studenţesc, respectiv laureaţii premiilor Ambasadei). În premieră, la ediţia din acest an, APPC a demarat premierea inclusiv a locurilor 2 şi 3, la patru dintre secţiuni. Demersul a venit din dorinţa de a impulsiona un număr cât mai mare de jurnaliști să îşi înscrie textele în competiţie și este o recunoaștere a valorii articolelor clasate pe locurile 2 și 3, în condițiile în care de multe ori juriul a reușit cu greu să departajeze între acestea.

Iniţiativa a fost posibiliă datorită unor noi parteneriate încheiate de APPC cu sponsori care s-au alăturat în acest an evenimentului, susţinut încă de la prima ediţie, de câţiva parteneri de bază. Cele patru secţiuni la care au fost recompensate în bani locurile 2 şi 3 sunt: Reportaj, Jurnalism Cultural, Jurnalism Comunitar şi Economie & Inovaţie.

Jurnalism comunitar, în premieră

Noutatea faţă de ediţia din 2016 a Premiilor APPC a reprezentat-o în 2017 secţiunea Jurnalism Comunitar, inaugurată din dorinţa de a promova excelenţa în abordarea jurnalistică a problemelor care vizează comunităţi clujene. Juriul acestei categorii a fost format din Ciprian Rus (reporter special şi online content manager la Formula AS / formula-as.ro, ex red şef Monitorul de Cluj), Viorel Nistor (lector la Departamentul de Jurnalism al FSPAC – UBB, editorialist) şi Simona Şerban (director executiv Fundaţia Comunitară Cluj). La această categorie jurizarea s-a făcut pe baza notelor de la 1 la 10, acordate de către fiecare dintre juraţi. Articolele câştigătoare au fost stabilite prin cumularea punctajelor primite de la fiecare membru al juriului.

Ciprian Rus: „O competiţie foarte deschisă”

„Cea mai nouă secțiune a Premiilor APPC, cea dedicată Jurnalismului comunitar, a provocat o competiție foarte deschisă, între texte de valoroase, la cel mai înalt standard profesional, cu abordări și viziuni dintre cele mai interesante. Premiul I i s-a acordat Biancăi Felseghi, pentru o temă și un text de mare impact, care nu doar că ridică o ștachetă pentru această nouă secțiune, dar indică și o posibilă direcție pentru articolele care vor participa, pe viitor, la Premiul pentru Jurnalism comunitar”, a declarat Ciprian Rus, membru al juriului.

 „Fără o presă puternică nu poate exista o comunitate puternică”

„Este la modă astăzi să pui că presa a murit sau că este extrem de slabă. Eu cred că situația e mai complexă și percepția noastră depinde de perspectiva din care privim fenomenul. Putem vedea jumătate goală sau pe cea plină a paharului. APPC a organizat atât Gala Presei Clujene și a editat Anuarul care reunește cele mai bune articole pentru a arăta cititorilor jumătatea plină a paharului, anume că mai există presă de calitate în capitala Ardealului și asta nu pentru că spunem noi, ci pentru că o subliniază juriul competiției care, în fiecare an, a fost format din jurnaliști de top. Mulțumim juraților și partenerilor care au înțeles că fără o presă puternică nu poate exista o comunitate puternică”, a declarat Remus Florescu, președintele APPC.  

Acordarea premiilor I a fost susţinută financiar de NTT Data România – co-organizator, alături de APPC, al Galei Presei Clujene, E.On România, Farmec, TIFF şi de Ambasada Germaniei la Bucureşti, care a patronat evenimentul.

Premiile 2 şi 3 au fost acordate cu suportul financiar al partenerilor Q Smile, SDL România, MediereNet şi Bielomatik. Amintim de asemenea partenerii care au contribuit la editarea Anuarului APPC şi la organizarea evenimentului: Vitrina Advertising, Trend Communcation, Michal Negrin, PP Protect Security, Panemar, Condiment Catering & Delivery şi Safeway International.

Peste 40 de texte, în Anuarul Presei 2017

Gala Presei Clujene a consemnat şi lansarea „Anuarului Presei Clujene 2017” (aflat la al 12-lea an de la apariţie), editat de Şcoala Ardeleană, care reuneşte 43 de texte reprezentative scrise de jurnalişti din judeţul Cluj, majoritatea covârşitoare în anul 2016. „’Anuarul’ reprezintă un instrument suplimentar prin care munca jurnaliştilor din Cluj ajunge în atenţia cititorilor, pe care îi invităm să (re)descopere articole şi autori pe care îi pot urmări ulterior în publicaţii print sau online, dar şi în mediul audiovizual”, a subliniat Ovidiu Cornea, responsabil din partea APPC de Anuarul Presei Clujene 2017.

Gala Presei Clujene

Gala APPC şi-a propus de la bun început să ducă la îndeplinire scopul principal pentru care a luat fiinţă această asociaţie: creșterea gradului de profesionalizare al jurnaliștilor și îmbunătățirea calității presei. Considerăm acest lucru mai important decât niciodată având în vedere că democrații importante ale lumii au de suferit din cauza știrilor false și a deprofesionalizării mass-media.

Centrată iniţial în jurului lansării Anuarului Presei Clujene, Gala APPC a trecut în 2015 într-o nouă etapă, prin lansarea Premiilor APPC, iniţiativă susţinută de importanţi jurnalişti din mass-media românească. Printre membrii juriului la anterioarele ediții ale Galei s-au numărat Paul Radu – directorul Rise Project, Grigore Cartianu – fost redactor-șef la Adevărul, Mihnea Măruță – redactor-șef PressOne, Liviu Avram – redactor-șef adjunct la Adevărul şi Doru Bușcu – redactor-șef Cațavencii etc.

Despre APPC

APPC este asociația reprezentativă a jurnaliștilor clujeni, având peste 70 de membri atât din presa scrisă, cât și cea audio-video. Asociaţia publică în fiecare an „Anuarul Presei Clujene”, cu texte reprezentative ale jurnaliştilor din Cluj, adoptă poziţii publice în chestiuni ce vizează exercitarea profesiei de jurnalist şi a organizat la Cluj traininguri cu jurnaliști de la publicații precum Reuters, BBC sau Nordbayerischer Kurier, în colaborare cu Ambasada SUA și Ambasada Germaniei.

Conducerea APPC

Comentarii

ULTIMELE articole: