militari decedați

Au dat în judecată MApN iar acum riscă executarea silită?!

Una dintre cele mai mari tragedii din Armata Română s-a petrecut în 21 noiembrie 2014 când, în urma unui accident de elicopter în județul Sibiu, 8 militari – personal aero-navigant de la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, au decedat.

Abia în anul 2017, Parchetul Militar Cluj a clasat dosarul accidentului și a stabilit că de vină pentru tragedie ar fi fost condițiile meteo nefavorabile iar urmașii celor decedați au fost nevoiți să declanșeze procese civile.

Familiile celo morți s-au constituit părți civile în dosar și au solicitat despăgubiri materiale pe motiv că MApN nu a încheiat anterior asigurări de viață pentru militarii respectivi, conform art. 49 din Legea nr. 35/ 1990 care stipula că asigurările trebuiau să fie făcute ”de drept” în caz de accidente, titrează cluj24.ro

Dar, deoarece exista și calea recursului la ÎCCJ, MApN a uzat de această cale de atac iar instanța supremă a decis în unele dosare casarea cu trimitere spre rejudecare la Curtea de Apel Cluj.

În 2 dosare s-a respins acțiunea MApN dar în altele s-a admis acțiunea MApN.

În aceste dosare în care s-a admis acțiunea MApN, urmașii vor face recurs, din nou, la ÎCCJ, unde instanța va trebui să dea o soluție definitivă existând posibilitatea ca acești urmași să piardă procesul, mai titrează sursa citată. În acest caz,  MApN va trebui să își recupereze sumele remise anterior, de câte 80.000 de euro, prin executarea silită a urmașilor unor militari considerați eroi și care au murit în misiune.

Citește mai multe aici: https://cluj24.ro/urmasii-unor-militari-de-la-baza-71-aeriana-campia-turzii-morti-in-2014-risca-sa-fie-executati-silit-de-mapn-66831.html

Reamintim că, Curtea de Apel Cluj a anulat o sentință a instanței inferioare prin care familia lui Vasile Gădălean, militar clujean mort în 2014 într-un accident aviatic care a avut loc în Sibiu, primea despăgubiri de 70.000 euro de la Ministerul Apărării.

Vaslie Gădălean a fost încadrat ca pilot la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii. Acesta avea brevet pentru avioane de cercetare fără pilot, dat de Armata SUA, şi participase la misiuni în Irak şi Afganistan.

Soția și fiul său au acționat Ministerul Apărării în judecată, câștigând inițial 70.000 de euro despăgubiri. Ministerul însă, a făcut recurs și Curtea de Apel Cluj a anulat acum aceste despăgubiri, cu alte cuvinte familia militarului mort în accidentul aviatic din 2014 nu se alege cu nimic! 

Citește și: Despăgubiri de 70.000 de euro anulate în instanță pentru familia unui pilot de la Baza 71 Aeriană decedat într-un accident aviatic!

ULTIMELE articole:

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.