Locuitorii din Băișoara și Iara au ocazia să fie instruiţi și să primească atestatele corespunzătoare meseriei de contabil, prin intermediul cursurilor organizate chiar în sediul Punctului de Acces Public la Internet din Iara. Programul este finanţat din bugetul Uniunii Europene și urmărește diversificarea competenţelor profesionale ale locuitorilor din cele două comunităţi situate în Munţii Apuseni.
Potrivit reprezentanţilor echipei Reţelei Electronice a Comunităţii Locale (RECL) Iara, 28 de persoane din comunele clujene Băișoara și Iara, comunităţi care fac parte din programul ”Economia bazată pe Cunoaștere”, au ocazia să primească atestate profesionale de contabil. Ele participă la un curs de formare profesională certificate CNFPA, organizat de Clubul Ecologic și de Turism Albamont Alba, în parteneriat cu Punctul de Acces Public la Internet (PAPI) Iara. Cursurile sunt finanţate din bugetul Uniunii Europene și urmăresc diversificarea competenţelor profesionale ale locuitorilor din cele două comunităţi situate în Munţii Apuseni.
„Aceste cursuri aduc venituri suplimentare pentru PAPI, în condiţiile în care Albamont, care este titularul cererii de finanţare și liderul de proiect, va plăti chirie pentru folosinţa sălii și a calculatoarelor oferite de PAPI, care are calitate de partener în această iniţiativă”, a explicat managerul RECL Iara, Ioan Macavei (foto).
Albamont a obţinut finanţare de la Fondul Social European cu proiectul Caravana oportunitcţilor de ocupare din Munţii Apuseni. Ioan Macavei a adăugat că vor urma și alte cursuri pentru obţinerea atestatelor de tâmplar, zidar și administrator de pensiune, de asemenea, organizate de Albamont cu sprijinul PAPI și finanţate de Uniunea Europeană.
”Este o ocazie foarte bună pentru instruirea locuitorilor din Iara și din Băișoara în aceste domenii. Aceste cursuri se suprapun și peste politica europeană de diversificare a activităţile din mediul rural”, a spus Ioan Macavei.
Cursuri utile pentru comunitate
Membrii comunităţii locale sunt de părere că aceste cursuri au apărut la momentul oportun. Rodica Cirebea, din Băișoara, spune că intenţionează să pornească o afacere bazată pe prelucrarea fructelor de pădure recoltate de muncitorii zilieri în sezonul de vară. Absolvenţii cursurilor de contabilitate vor putea să coordoneze punctele de lucru în care vor fi cumpărate fructele de pădure, dar și eventualele puncte de desfacere a gemurilor și sucurilor. ”Este o iniţiativă foarte bună, pentru că asigură pentru agenţii economici o forţă de muncă bine calificată. Nu mai trebuie să apelăm, de exemplu, la contabili din Turda sau din Cluj-Napoca.Vor scădea costurile cu deplasările și vom câștiga și timp. În Băișoara, de exemplu, au apărut multe pensiuni și alte mici unităţi economice, ateliere ori magazine, iar toate acestea au nevoie de un contabil bun. În aceste condiţii, ne bucurăm de iniţiativa celor de la Albamont, pentru că, prin intermediul acestui proiect, comunitatea locală este sprijinită cu adevărat”, a mai arătat Rodica Cirebea.
Formare profesională în EBC
Dacă în Băișoara, situaţia economică este mai bună, pentru că această comună a avut mai multe oportunităţi de dezvoltare, în condiţiile în care nu a fost niciodată colectivizată, în Iara, lucrurile sunt mai complicate din punct de vedere social. Mulţi oameni au rămas fără locuri de muncă, după închiderea minelor, iar aceste cursuri îi pot ajuta pe oameni să se adapteze mai bine la condiţiile de pe piaţa muncii.
Prin organizarea unor astfel de cursuri, localitatea IARA se adaugă unei liste mari de comunităţi în cadrul cărora centrele PAPI facilitează, prin organizarea unor astfel de cursuri, accesul cetăţenilor din mediul rural și mic urban atât la cultura digitală, cât și pe piaţa muncii. De altfel, interesul cel mai mare pentru participarea la astfel de cursuri se constată că se dezvoltă cu precădere în comunităţile beneficiare ale proiectului „Economia bazată pe Cunoaștere”. Meritul aceste receptivităţi crescute este datorat modului în care managerii RECL din aceste comunităţi au ştiut să identifice persoanele interesate să înveţe ceva nou sau care au nevoie de formare profesională pentru a-şi păstra locul de muncă actual sau pentru a aplica pentru un nou job.
(Comunicat)