Metoda de înșelăciune e veche dar mai sunt persoane credule care cad victime șarlatanilor. „Metoda ghiulul” a revenit la Cluj.
Această păcăleală este foarte simplă, de obicei o persoană necunoscută vă va aborda cu o poveste falsă, ca să vă convingă să îi dați o sumă de bani pentru un ,,inel prețios”, pe care l-a găsit sau pe care trebuie să îl vândă urgent pentru a face rost de bani.
O tânără a avut parte de o experiență cel puțin ciudată în Gara Fany din Cluj-Napoca atunci când a fost abordată de un astfel de individ.
,,Salut. Am pățit ceva suspect și voiam sa va întreb dacă ați pățit sau e un nou scam.
Stăteam jos liniștită. Un domn se pune vorbind la telefon și se apleacă la un moment dat și „gaseste” o verigheta de aur pe jos.
Îmi arată și mă întreabă dacă e al meu. Zic nu. Zâmbește și tot ma pune sa mă uit la el. Ii zic ” uitați ca este aici centotrans, fata aia lucrează aici lasati-l acolo”. El nu. Insista și mă întreabă dacă sunt măritată. Zic da. Apoi iar îmi arată inelul. Ii zic lasati-l la fata aia. Cine l-a pierdut poate vine înapoi și îl ia. Apoi încearcă sa mi-l pună în mână. Moment în care zic nununu. Și îmi trag mana. Domnul pleacă cu inelul în buzunar.
Întrebarea mea e: ați pățit așa ceva? Eu miros ca e un mod dubios și nou de scam.
Dacă v-ati pierdut verigheta la autogara azi. E la un domn dubios.”, a scris tânăra pe o rețea de socializare.
Clujenii au răspuns imediat explicându-i că păcăleala este foarte veche sau povestind experiențele lor cu această înșelăciune, anunță stiridecluj.ro
Se pare că infractorii care practică această păcăleală o fac peste tot prin oraș.
Oamenii legii au și câteva sfaturi pentru a nu cădea pradă infractorilor:
Să achiziționați produse doar de la agenții economici care oferă certificate de garanție pentru marfa vândută. Evitați în acest fel achiziționarea unor produse contrafăcute;
– Nu vă lăsați acostați de persoane pe stradă, iar dacă se întâmămplă, fiți sceptici față de aceștia. Nu le încredințați bani sau bijuterii, chiar dacă vă promit că vi le vor înapoia;
– Nu aveți încredere în intermediari ori comisionari neautorizați, sau în persoanele care promit câștiguri miraculoase;
– Manifestați prudență și nu oferiți stăinilor detalii despre situația dumneavoastră financiară.
Dacă suspectaţi comiterea unor fapte de genul celei de mai sus, sesizaţi imediat poliţia pentru a fi demarate verificările ce se impun.