Tot mai multe persoane primesc mesaje înșelătoare care ascund diverse hackuri. De obicei, acestea conțin linkuri spre campanii false, cum ar fi voturi pentru un copil premiant sau ajutor pentru copii bolnavi.
Dacă accesați astfel de linkuri, permiteți, fără să știți, unor viruși cibernetici să vă compromită telefonul și aplicațiile.
Ulterior, hackerii pot trimite în numele vostru mesaje către alte persoane, solicitând bani în diverse conturi, fără ca voi să fi cerut așa ceva.
Exemplu concret:
Infractorii din mediul online continuă să se folosească de imaginea unor persoane cu notorietate în România, dar și de elemente de brand ale unor entități de presă din România, pentru a lansa anumite tentative de fraudă cu investiții false.
Echipa DNSC vă supune atenției două site-uri care se folosesc de imaginea omului de afaceri Sorin Constantinescu. Așa cum se poate observa din imagini, atacatorii folosesc niște elemente care generează emoție în cazul potențialelor victime – curiozitate, dorința de câștig consistent pe termen scurt, dar și precipitare.
Toate aceste elemente sunt atent plasate pe site pentru a convinge victimele să investească sume cât mai mari de bani, iar în acest proces de creare a unor conturi noi, inclusiv în criptomonedă, să furnizeze involuntar infractorilor din online date personale, date de autentificare, date financiare și chiar importante sume de bani.
Fiți sceptici față de imaginile/videoclipuri în care celebrități promovează „oportunități incredibile” – pentru o mai bună înțelegere a fenomenului deepfake, DNSC a elaborat un ghid: https://dnsc.ro/vezi/document/ghid-deepfake
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.