m install
petlinii
nello construct

Astăzi se sărbătoresc Dragobetele. Istorie, obiceiuri și tradiții

floris

24 februarie, Ziua Dragobetelor, este sărbătoarea care celebrează iubirea și veselia în tradiția românească. Deși este o sărbătoare autentică românească, Dragobetele nu par să se bucure de aceeași popularitate precum Valentines Day, în special în rândul tinerilor care nu îi cunosc istoria. 

Este greu să punctăm exact în timp începutul acestei sărbători, dar unii spun că vine de pe vremea dacilor și în funcție de regiune, mai este numită “Cap de primăvară”, “Drăgostițele” sau “Logodnicul Păsărilor”. Legendele mai spun că Dragobete era fiul babei Dochia, un flăcău care seducea femeile ce îi ieşeau în cale, iar alți etnologi identifică o altă reprezentare, Năvalnicul, care era tot un fecior frumos pregătit să ia mințile fetelor și nevestelor tinere.

În zona noastră, Dragobetele sunt asociate și cu venirea primăverii pentru că se sărbătoresc la sfârșit de februarie. Tradiția spune că oamenii băteau cu bâta în pământ să iasă căldura și să intre frigul, cam în acele zile se puneau primele straturi și tot cam pe atunci ieșea ursul din bârlog.

Un obicei practicat cu ocazia acestei sărbători este dansul „zburătorit”. Acesta însemna că la prânz, fetele porneau în fugă către sat, iar băieţii le fugăreau, încercând să le prindă şi să le dea un sărut. Ulterior, sărutul era considerat echivalent al logodnei şi al începutului iubirii între cei doi, iar seara logodna era anunţată comunităţii satului şi membrilor familiei.

Cei care participau și se implicau în tradițiile sărbătorii erau considerați binecuvântaţi în acel an. Ei vor avea parte de belşug, fiind feriţi în schimb de boli. În schimb, cei care făceau opusul, erau pedepsiţi să nu poată iubi în acel an. Acest obicei a dat naştere celebrei strigături “Dragobetele săruta fetele!”.

Legătura cu păsările o fac bătrânii care credeau că în această zi, animalele înaripate își aleg perechea și formează cuiburi, iar sacrificarea lor era interzisă de Dragobete.

Alte superstiții spun că lacrimile vărsate în această zi vor aduce supărări tot anul, iar fetele care își pun busuioc sub pernă își vor visa sufletul pereche. 

Un alt obicei pentru fetele tinere era să strângă zăpada rămasă și să se spele pe față cu ea, crezând că le va ajuta să devină mai frumoase, precum zânele, de aici și denumirea de „apa zânelor”

Pe scurt, Dragobetele înseamnă iubire, bucurie și aduc primăvara atât pe câmpuri cât și în sufletele tinerilor îndrăgostiți. Cu ocazia acestei sărbători, nu uitați să îi transmiteți un mesaj persoanei iubite și să vă deschideți sufletele pentru vremuri mai calde și mai bune.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Ultimele articole: