Ziua Mondială a Rezervațiilor și Parcurilor Naturale se sărbătorește anual pe data de 11 ianuarie încă din 1997. În fiecare zi, ne bucurăm, într-un anumit fel, de natura care ne înconjoară, iar această zi ne amintește că trebuie să avem grijă de ea.
Potrivit Wikipedia, există 23 de rezervații naturale în județul Cluj, unele mai populare decât altele.
Cheile Turzii
Una dintre cele mai populare atracții turistice din zona noastră, Cheile Turzii se află în comuna Mihai Viteazu și este o rezervație naturală de tip mixt.
Au o lungime de 1.300 m și o înălțime a pereților de până la 200 m. Cheile ocupă o suprafață de 324 ha și s-au format prin erodarea rocii de calcar jurasic de către râul Hășdate.
Cheile Turenilor
Cheile au o lungime de 1.850 m, iar pereții (înalți de 100-150 m) sunt decorați cu diferite forme carstice: cascade, marmite, peșteri etc. Sunt relativ greu de străbătut. Au fost săpate de Valea Racilor în calcare jurasice și sunt situate între comuna Tureni si satul Copăceni, la mică distanță de drumul european E60, Cluj-Turda.
Dealul cu Fluturi
Mai puțin populară, rezervația naturală Dealul cu Fluturi se află în comuna Viișoara. Are o suprafață de 20 ha și constă într-o arie de pășuni și fânețe, ce adăpostește o mare diversitate de fluturi (peste 150 de specii) din ordinului Lepidopterelor și specii de plante.
Recomandări pentru vizitarea rezervațiilor naturale:
Cea mai importantă regulă este de a arunca deșeurile doar la punctele special amenajate.
Urmați și respectați panourile informative și indicatoarele.
Nu rupeți sau tăiați vegetația. Totul trebuie lăsat așa cum a fost găsit. Nu faceți alte drumuri sau cărări.
Ultilizarea focului deschis este stric interzisă. La fel și uciderea sau capturarea animalelor.
Echipați-vă adecvat pentru mediu și asigurați-vă că aveți la dispoziție apă și hrană pentru excursie.
Articole similare:
