nello construct

Asociația Pro Infrastructura, către turdenii nemulțumiți de traficul aglomerat: ”încă puțină răbdare după vreo 15 ani de chin”

Asociația Pro Infrastructura, care monitorizează lucrările majore de infrastructură din România, le recomandă șoferilor care tranzitează Turda și turdenilor care sunt nemulțumiți de blocajele din trafic, ”încă puțină răbdare după vrea 15 ani de chin”, cu referire la faptul că au început lucrările la drumul expres care va face legătura între DN1 Turda Cluj și autostrada A3.

Practic, specialiștii de la Pro Infrastructura au atras atenția încă de acum câțiva ani că inexistența acestei legături este, de fapt, principala problemă care a generat traficul aglomerat din Turda, unde s-a format un efect de pâlnie, după descărcarea traficului auto de pe autostrada A1 Sebeș-Turda.

Citește și: Un mesaj din 2019 revine în actualitate, la Turda: ”În caz contrar, (…) traficul rutier din Turda va fi complet congestionat”!

Lucrările la drumul expres au debutat în forța, la finele lunii august 2023. Termenul asumat de finalizare a investiției este februarie 2025, însă există două variante în privința finalizării reale. Prima, cea optimistă, face referire la o terminare a lucrărilor la finele anului 2024, în avans, în cazul unei mobilizări foarte bune a constructorului (firma Dimex din Bistrița). Și este de luat în calcul, mai ales că la finalul anului vor fi alegeri parlamentare și prezidențiale. A doua variantă, mai pesimistă, face referire la aprilie-mai 2025, luând în calcul faptul că lucrarea va trece prin două ierni, raportat la termenul asumat de finalizare, iar finalizarea depinde și de starea vremii.

Citește și: Au început lucrările la drumul expres DN1 Tureni – A3! (VIDEO)

Legătura respectivă, care trebuia realizată cu mulți ani în urmă, la momentul în care s-a făcut A3 în zona Turzii și s-a făcut drumul expres Vâlcele-Apahida, este considerată adevărata soluție pentru descongestionarea traficului auto din Turda, care a creat multe probleme în ultimii ani și care este produs, în special, de traficul greu de tranzit, dar și de tranzitul obișnuit, care după finalizarea investiției va avea o rută mult mai bună.

Cei de la Asociația Pro Infrastructura spun că mai e nevoie de ”puțină răbdare”, după ”15 ani de chin”.

”Cei aproape 5 kilometri sunt pe profil de drum expres veritabil, fac parte din DEx4 Turda-Dej și sunt așteptați cu sufletul la gură de clujeni, de cei aflați în trecere dar și de locuitorii celui mai înjurat oraș din zonă, Turda.

Tranzitarea municipiului Turda va deveni istorie… sperăm în decembrie 2024, într-un scenariu realist-optimist. Câștigătorul proiectului este Dimex 2000 în asociere cu alte patru companii: Obras, OPR, Autotehnorom și Con-A. Constructorii au la dispoziție aproape 563 milioane de lei fără TVA și 18 luni de execuție directă, interval de timp calculat de la 21.08.2023, data emiterii ordinului de începere pe contractul semnat în 28.07.2023.

Așadar, sfârșitul lui februarie 2025 este termenul de finalizare, scriptic. Ca timing, foarte prost, pentru că iarna nu-i ca vara. Așa că ori vom circula în decembrie 2024, ori prin aprilie-mai 2025, în funcție de cum va trece șantierul prin două toamne și două ierni.

Din informațiile noastre, antreprenorul general Dimex este decis să facă o figură frumoasă și să inaugureze în decembrie 2024 primul său proiect major. Până acum bistrițenii de la Dimex au jucat ca lideri doar pe drumurile județene unde și-au câștigat un renume bun, iar pe marile obiective rutiere au fost doar subcontractori, ca de exemplu pe Autostrada A1 Sibiu-Boița.

Nu le va fi ușor să treacă de la diviziile județene la meciurile de pe Arena Națională, atât ca lucrări propriu-zise, project management și cashflow, cât și ca presiune publică. Dar dau semne bune și avem încredere că pot produce surpriza, evoluând pe teren propriu, și să intre într-o ligă extrem de selectă a constructorilor care au reușit să inaugureze loturi de autostradă (sau drum expres) înainte de termen.

Le dorim spor la treabă, iar șoferilor și turdenilor încă puțină răbdare după vreo 15 ani de chin.”, a precizat Asociația Pro Infrastructura, pe pagina lor de Facebook.

Iată și stadiul lucrărilor, cu ajutorul unei filmări realizate în urmă cu 3 zile:

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

2 Comentarii
Cele mai votate
Cele mai noi Cele mai vechi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 49 de abonați.

salina turda

transilvania impact

ca aries turda

Ultimele articole: