Asociația “Clubul STEAM” a fost prezentă și în acest an cu un eveniment de programare și tehnologie în cadrul inițiativei Meet and Code. Proiectul ”Micro:bit în natură” a primit o finanțare de 300 de euro pentru a facilita, prin activități față în față, dezvoltarea competențelor digitale și de programare ale copiilor. 20 de elevi din medii defavorizate, urban și rural, de vârstă școlară mică, începători în programare, au participat la un hackathon în care au învățat să programeze roboți micro:bit pentru a prezenta imagini ale plantelor medicinale.
Sesiunea de programare a fost structurată după un plan care a cuprins o prezentare a temei de către formatori, coordonatorul proiectului și specialiști de la Clubul Copiilor din Turda, apoi distribuirea sarcinilor (plimbare în natură, identificarea unei plante medicinale de către fiecare participant, fotografierea și descrierea acesteia). În sesiunea de programare propriu-zisă li s-a prezentat elevilor, organizați în echipe mici, câteva programe simple pentru programare imagini LED și li s-a cerut să creeze unul propriu.
S-a urmărit astfel dezvoltarea capacității de abstractizare. Apoi au inclus în program și numele plantei fiecărei echipe. Echipele și-au prezentat la final produsul, incluzând și aspectele care au creat probleme, precum și sugestii de îmbunătățire a activității. Evenimentul a avut loc în laboratorul de informatică al Școlii Gimnaziale ”Avram Iancu” din Turda, în cadrul CoderDojo-ului.
Scopul Meet and Code este de a contribui la o lume în care fiecare tânăr european are abilitățile digitale necesare pentru a-și modela propriul viitor. Inițiativa a fost co-creată de către compania SAP și Haus des Stiftens gGmbH din München, care coordonează procesul de acordare a granturilor, împreună cu partenerii din cadrul rețelei TechSoup Europe. Meet and Code sprijină inițiativa Comisiei Europene, Europe Code Week, și este aliniată la Obiectivele pentru Dezvoltare Durabilă ale Organizației Națiunilor Unite.
Meet and Code 2022 sprijină evenimente de tehnologie și programare în următoarele țări: Republica Moldova, România, Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Franța, Garmania, Ungaria, Irlanda, Italia, Kazakhstan, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Elveția, Regatul Unit și Ucraina.
Anul acesta, prin Meet and Code peste 4.000 de copii și tineri din România și Republica Moldova experimentează tehnologia și liniile de cod într-un mod creativ, în afara orelor de clasă, în perioada 1 septembrie – 31 octombrie. Participanții celor 110 evenimente au ocazia să ajungă pe Lună, să creeze orașe ale viitorului, să descopere beneficiile energiilor alternative și să abordeze probleme cu care se confruntă comunitățile în care trăiesc.
În ultimii 6 ani de Meet and Code în România, 250 de organizații non-profit de educație au beneficiat de peste 150.000 de EURO pentru organizarea a 519 de evenimente de programare și tehnologie pentru peste 20.000 copii și tineri, organizate în special în mediul rural și urban mic.
Despre Asociația Techsoup
Din 2010, Asociația Techsoup creează și oferă resurse IT și experiențe de învățare a tehnologiei pentru organizații nonprofit, tineri și profesori. Asociația Techsoup este câștigătoare a premiului Digital Skills for Education din cadrul European Digital Skills Awards în 2017, competiție organizată de Comisia Europeană. Mai multe despre misiunea organizației și proiectele Asociației Techsoup pe www.asociatiatechsoup.ro
Gabriela Ileana Crișan, președinte Asociația CLUBUL STEAM