După ce la începutul lunii decembrie 2022, Austria a votat împotriva aderării României la Schengen, în țara noastră s-a creat o isterie patriotică împotriva firmelor austriece și în special a băncilor cu capital austriac.
Protestatarii anunțau că-și retrag masiv banii de la aceste bănci și îi mută la altele, generând astfel un colaps al băncilor austriece. Însă, n-a fost decât gargara naționalistă, pentru că în realitate băncile cu capital austriac au înregistrat un profit mai mare.
„Votul nefavorabil al Austriei privind aderarea României la spațiul Schengen nu a determinat o înrăutățire notabilă a lichidității filialelor din România ale băncilor austriece.
Astfel, deși Austria este țara cu prezența cea mai ridicată dintre băncile cu capital străin (cu o cotă de piață de 23 la sută din punct de vedere al activelor, decembrie 2022), nu s-a consemnat o materializare a riscului de finanțare în cazul instituțiilor de credit autohtone cu capital majoritar austriac.
Provocările cu care s-a confruntat sectorul bancar autohton în anul 2022 atestă reziliența acestuia, băncile reușind să își gestioneze adecvat lichiditatea, aspect reliefat și de rezultatele exercițiilor de testare la stres”, arată raportul BNR.
Eșecul boicotului este pus și pe seama sănătății sistemului bancar din România.
„Rezultatele financiare pozitive obținute de instituțiile de credit din România sunt specifice unui sector bancar sănătos, funcționarea în condiții de profitabilitate asigurând întărirea situațiilor prudențiale, ca bază a capacității de dezvoltare a produselor și serviciilor bancare. O comparație la nivel european arată că, deși în România rentabilitatea financiară este mai ridicată, acest lucru este explicat de problemele structurale cu care se confruntă anumite sectoare bancare europene.
Adecvarea capitalului (inclusiv ca urmare a reținerii unei părți însemnate din profitul consemnat) constituie o premisă pentru funcționarea fără perturbări a sectorului bancar.
Veniturile nete din dobânzi reprezintă sursa principală a veniturilor operaționale (cu o pondere de 70,6 la sută). Băncile au avut capacitatea de a genera un profit operațional ridicat chiar și în condițiile nefavorabile ale anului 2022, în baza creșterii accelerate a veniturilor din dobânzi (cu 25,4 la sută față de anul anterior). Avansul important al cheltuielilor cu dobânzile în anul 2022 a atenuat majorarea veniturilor din dobânzi, puternic influențate de creșterile ratelor de dobândă și de majorarea volumului de credite”, mai arată raportul Băncii Naționale a României.