La capătul unui sezon în care Sticla Arieșul Turda a retrogradat în liga a patra, incertitudinea continuă la clubul turdean.
Fără a ști exact în ce eșalon va evolua în sezonul 2022-2023, tehnicianul Artur Podar, încă nu știe exact pe ce se poate baza pentru următoarea perioadă.
TurdaNews a stat de vorbă cu tehnicianul turdean, pentru a vede care este situația exactă la clubul din Turda.
F.C.: Care este situația administrativă a clubului?
A.P.: În momentul de față, pot spune că suntem într-o situație delicată. Personal, fac toate eforturile pentru a ieși din acest impas.
F.C: Care este situația sportivă și care sunt jucătorii care își termină contractul?
A.P.: Situația sportivă nu este deloc bună, ținând cont că suntem retrogradați, cu atât mai mult că suntem la mâna unor decizii ale comitetului executiv FRF, care încă se lasă așteptate. Aceste decizii decisive ne țin pe loc, deoarece toate persoanele pe care dorim să le aducem/păstrăm la club, ne refuză momentan pentru că nu știm dacă vom activa în Liga a III-a.
Contractele jucătorilor vor expira pe data de 30 iunie, iar acest aspect nu ne avantajează deloc. Suntem deja în lupta contracronometru.
F.C.: Ce ar fi mai bine pentru Turda, Liga a IV-a sau a III-a în sezonul viitor?
A.P.: Ținând cont de potențialul orașului și tradiția din punctul de vedere fotbalistic, ne dorim să rămânem în Liga a III-a.
F.C.: Ce șanse avem sa ne revenim în următorii 2 ani și ce plan de reorganizare ai?
A.P.: În momentul de față, pană în data de 30 iunie 2022 când vom afla cu certitudine în ce ligă vom activa, nu pot afirma nimic cert. După decizia FRF, vom putea acționa în consecință, deoarece vom avea o direcție clară.
În ceea ce privește planul de organizare, discuția este mai amplă. Am văzut că foarte multă lume vorbește de bugetul echipei, chiar mai mult de atât, fac tot felul de afirmații, cum că am avea printre primele bugete din liga a III-a, dar fără să cunoască dimensiunea reală a fiecărui Club în parte. Comparațiile cu cluburi din Liga a III-a care nu au copii angrenați în competiții – de exemplu – nu sunt deloc realiste.
Primul lucru ce consider că trebuie schimbat, este strategia de comunicare, prin care lumea să înțeleagă ce ne dorim să realizăm ca asociație sportivă.
Avem, în momentul de față o filozofie a Clubului, pe baza căreia va trebui să acționăm în cel mai scurt timp. Lumea trebuie să înțeleagă, că orice proiect mare se face cu oameni de calitate (pasionați și implicați 100%) și cu stabilitate financiară, iar omul Artur Podar, singur, fără implicarea întregii comunități, nu va putea realiza absolut nimic.
Nu vreau să neg, este adevărat, de-a lungul timpului s-au făcut multe greșeli din punct de vedere managerial al activității fotbalistice, de aceea primul pas este încercarea de a clarifica suspiciunile care planează asupra clubului. Nici o ramură sportivă nu poate avea succes atât timp cât ea reprezintă subiectul scandalurilor. Atâta vreme cât se încearcă o denigrare continuă a imaginii ACS Sticla Arieșul Turda, nu vom putea atrage sprijinul necesar din partea unor oameni care pot ajuta: financiar, logistic.
Sunt ferm convins că mulți oameni potenți financiar ar veni lângă echipă dacă imaginea clubului ar fi diferită. Am putea să ne dezvoltăm alături de brand-uri mari din oraș. E un efort uriaș de a remedia situația actuală a clubului, dar în ciuda gurilor rele, să știți că se fac eforturi uriașe.
Să facem un exercițiu simplu, ca lumea să înțeleagă ce înseamnă dimensiunea Clubului nostru:
La seniori: lotul de jucători presupune minim 23 de persoane, la care adugăm un staff tehnic de 7 persoane (antrenor principal, secund, antrenor cu portarii, preparator fizic, maseur, doctor, organizator de competiții).
La copii și juniori: 8 antrenori repartizați câte unul de fiecare grupă (U19; U15, U13 (1), U13 (2), U11, U9, U7; antrenor cu portarii); + 1 organizator de competiții.
La îngrijirea bazei sportive: 3 persoane care se ocupă atât de terenuri cât și de garderobele de la seniori și juniori.
Pentru o funcționare normală, dar în limitele minime ca organigramă, avem nevoie de 42 de persoane. Să le remunerăm pe fiecare cu 1800 de lei ca o medie salarială la nivel de Club (ceea ce nu reprezintă nici pe departe o sumă fabuloasă pentru că mulți dintre cei menționați mai sus sunt la teren min. 6h / zi, 7 zile din 7), obținem o cheltuială doar cu salariile de 75600 de lei, la care trebuie să adăugăm contribuțiile aferente salariilor către stat, plata competițiilor, a transportului, a echipamentelor, a vitaminizării și a hranei, consumurile lunare, îngrijirea bazei sportive, etc. E foarte ușor să aduni sumele alocate lunar clubului, fără a fi la curent cu cheltuielile obligatorii ale acestuia.
Concluzionând doresc să vă spun doar atât: vreau că dragostea pentru fenomenul fotbalistic să ne unească din nou, să aducă alături de emblematica echipă Sticla oameni cu mintea și inima deschise, dornici de a readuce Clubul în locul pe care îl merită – atât în clasamente cât și în inimile iubitorilor de fotbal turdean.
Articole similare:
