fbpx

Icon Scrie un comentariu

Alexandru Savu

Alexandru Savu este unul dintre cei mai experimentaţi fotbalişti care evoluează pentru liderul ligii a patra, Potaissa Turda. S-a născut la Dej, la data de 18.10.1988, iar până la vârsta de 14 ani a stat în Baia Mare, după care s-a mutat în Turda. A terminat facultatea de educaţie fizică şi sport din cadrul Universităţii Babeş-Balyai din Cluj-Napoca şi în prezent predă la şcoala generală „Ioan Opriş”.

Reporter: Cum ai început să practici fotbalul?

Alexandru Savu: Am început la vârsta de 9 ani, la un club privat din Baia Mare, unde am fost primit după ce am dat probe. Până atunci băteam mingea în faţa blocului câteva ore pe zi şi părinţii mei au decis că ar fi momentul să încerc să practic fotbalul într-un mod organizat.

R: Ai debutat la o vârstă destul de fragedă în liga a doua, ce ai simţit în acel moment?

A.S.: Da, am debutat la 18 ani şi impactul cu liga secundă a fost destul de dur. Înainte de acel debut jucasem două sezoane în liga a treia, unde nivelul era mult mai scăzut, aşa că adaptarea a fost destul de anevoioasă. La liga a doua se pune mult accent pe factorul fizic şi tactic. A fost greu la început, la primul meci aveam mari emoţii.

R: Ai jucat la mai multe echipe din zonă de-a lungul timpului, unde te-ai simţit cel mai bine?

Alex Savu 2A.S.: Cel mai bine m-am simţit, categoric, aici la Turda. Atât la Arieşul, cât şi la Potaissa Turda. Am avut ocazia să fiu coechipier cu nişte fotbalişti excepţionali, am legat prietenii strânse şi am creat o atmosferă plăcută întotdeauna. Cred că acest spirit de grup a ajutat fotbalul turdean să obţină performanţe importante, mai ales în anii de glorie ai Arieşului Turda.

R: Cum ai reuşit să împaci facultatea cu fotbalul, şi cum reuşesti acum din postură de profesor acest lucru?

A.S.: Facultatea cu fotbalul le-am împăcat bine un timp, dar în anul 2 de facultate a început să îmi fie greu. Erau zile în care aveam două antrenamente, dimineaţa şi după-masa. La facultate cursurile erau zilnic şi era dificil să le împac pe amândouă, în plus, la Arieşul nu prea prindeam minute şi când prindeam erau destul de puţine. Ca urmare am ales să mă concentrez mai mult pe şcoală. Acum, din postura de profesor mi-e mult mai uşor, joc fotbal din plăcere, dar aş putea spune că e mai mult decât un hobby.

R: Care a fost cel mai frumos moment din cariera ta de până acum? Dar cel mai neplăcut?

A.S.: Au fost multe momente plăcute, dar şi câteva neplăcute. La capitolul amintiri frumoase aş trece promovarea cu Arieşul Turda în liga a doua, câştigarea campionatului cu Potaissa şi parcursul bun cu Arena Alba Iulia din Cupa României, când am jucat cu Voinţa Sibiu, proaspăt retrogradată din prima ligă. Au fost şi dezamăgiri, pierderea barajului pentru liga a treia cu Arieşul 2 şi bineînţeles faptul că anul trecut nu am putut participa, din nou, la baraj cu Potaissa, din motive financiare; asta mi-a lăsat un gust amar.

R: Ce părere ai despre nivelul la care a ajuns fotbalul turdean?

A.S.: Din păcate, fotbalul turdean este, în momentul de faţă, în cel mai jos punct posibil şi motivele pentru care s-a ajuns aici sunt multe. Este trist că un oraş precum Turda, nu este reprezentat fotbalistic într-una din primele trei ligi ale ţării.

R: Cum vezi viitorul acestui centru de copii şi juniori, care o să fie la Turda?

A.S.: Sincer, am avut o discuţie cu noul preşedinte al echipei, domnul Cordiş, pe această temă. Pentru a avea un viitor, cred că principala condiţie ar fi restabilirea credibilităţii printre iubitorii fotbalului turdean, credibilitate care pare pierdută acum. Dar, cu multă seriozitate, prin oferirea unor condiţii de antrenament superioare celor existente la celelalte cluburi de fotbal din Turda, prin aducerea în staff-ul tehnic a unor oameni capabili, pasionaţi de munca pe care o fac, cu siguranţă acest centru de copii şi juniori poate să aibă un viitor frumos.

R: Revenind la echipa la care evoluezi acum, Potaissa Turda, care este obiectivul pentru acest sezon?

A.S.: Obiectivul acestei echipe este acela de a încerca să câştige fiecare meci şi deasemenea de a încerca să practice un joc frumos, lucru mai greu la nivelul ligii a patra. Din puncte de vedere al clasamentului nu avem un obiectiv clar tranşat de conducere, dar bineînţeles că ne dorim cu toţii să rămânem pe poziţiile fruntaşe, iar dacă la finalul campionatului vom avea şansa să atacăm promovarea, cu siguranţă nu ne vom da la o parte.

R: Anul trecut aţi trecut printr-o situaţie neplăcută. Chiar dacă aţi câştigat campionatul ligii a patra, nu aţi participat la meciul de baraj. Crezi că anul acesta se mai poate întâmpla acest lucru?

A.S.: Într-adevăr, anul trecut am avut parte de o experienţă tristă prin neparticiparea la baraj. Anul acesta nu ştim ce va fi, nu ştim dacă o să terminăm pe primul loc, deoarece numărul echipelor bune a crescut. Dacă ar fi să câştigăm din nou seria, eu sper să se gasească resurse financiare şi Potaissa să participe la baraj. Ar fi o performanţă frumoasă atât pentru noi jucătorii, cât şi pentru cei care vin să ne susţină la stadion.

R:  Transmite un mesaj fanilor fotbalului turdean.

A.S.: Iubitorilor fotbalului turdean le transmit să încerce să vină la stadion, să urmărească o echipă formată exclusiv din jucători turdeni, care chiar dacă nu încântă mereu, joacă din plăcere şi apreciază valorile fotbalului turdean.

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Renunță
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator