fbpx

Untitled design High Quality 15

Untitled design High Quality 15

ezgif.com optimize 3

5 Comentarii

pensionari fericiti 54945700

Chiar în perioada campaniei electorale, un subiect de interes pentru potențialii pensionari din zona localităților Turda și Câmpia Turzii a captat interesul, atrăgând numeroase comentarii. Discuțiile au început după ce deputatul PNL, turdeanca Cristina Burciu a anunțat că a fost votată o modificare a legii care dădea posibilitatea persoanelor care au locuit în anumite zone să se pensioneze mai repede cu 2 ani (reducerea vârstei de pensionare standard), fără nicio penalizare.

Cristina Burciu a făcut anunțul în 8 septembrie 2020, dată la care plenul Camerei Deputaților aprobase acea modificare, ca for decizional.

Vezi:

Cristina Burciu: Locuitorii din zona Turda-Câmpia Turzii vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani

Imediat, cei interesați s-au apucat să caute dacă informația era reală sau nu. Unii au găsit modificări la legea menționată, fără a se include Turda și Câmpia Turzii, iar din acest motiv au început cu acuzații publice la adresa deputatului turdean.

Confuzia a venit din faptul că nu exista un singur proiect de modificare pe același articol de lege, ci... trei! Iar în aceste condiții, confuzia a fost și mai mare, mai ales că, la un moment dat, s-a publicat și a doua variantă în Monitorul Oficial, dar tot fără a se menționa localitățile Turda și Câmpia Turzii.

Deputatul turdean a revenit asupra subiectului, oferind unele detalii.

”Realitatea este indiscutabilă, iar aceasta se referă la faptul că legea respectivă, așa cum am afirmat în comunicatul meu de presă inițial, a fost adoptată în data de 8 septembrie, iar în 14 septembrie a fost trimisă către președintele României pentru promulgare. 

Pe scurt, la finele lunii august am întocmit un amendament la o propunere legislativă mai veche a colegilor parlamentari clujeni Cornel Itu și Alexandru Cordoș, care a fost adoptată tacit de Senat în 22 decembrie 2016.

În condițiile în care se dezbăteau concomitent trei inițiative legislative pe aceeași temă, a modificării articolului 65, alin. (5) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, am înaintat acest amendament de includere și a municipiilor Turda și Câmpia Turzii în rândul localităților poluate care primesc reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani din considerentul că era singura formulă prin care acest proiect ar fi putut să devină lege!”, a transmis Cristina Burciu, în 21 septembrie.

Vezi:

Deputatul Cristina Burciu oferă asigurări: „Locuitorii din Turda și Câmpia Turzii vor primi o reducere cu doi ani a vârstei standard de pensionare!”

Fiind un subiect de interes, TurdaNews a investigat subiectul și a încercat să facă lumină pe această temă.

Astfel, am descoperit existența celor trei proiecte de modificare ale legii, cel la care făcea referire deputatul turdean fiind al treilea.

Într-o analiză publicată în 18 septembrie, TurdaNews a explicat confuzia creată și a prezentat dovezile existenței modificării legislative la care făcea referire deputatul turdean.

”Confuzia pe acest subiect vine tocmai din faptul că președintele României a promulgat, în 10 septembrie 2020, o modificare a ACELUIAȘI articol, în sensul introducerii unor localități, dar care viza UN ALT TRASEU LEGISLATIV, respectiv cel expus mai sus.

Modificarea articolului din Legea 263/2010, care include Turda și Câmpia Turzii (plus zona situată pe o rază de maxim 8 kilometri), a fost adoptat de Camera Deputaților în 8 septembrie 2020. Forma votată de Camera Deputaților, ca for decizional, o puteți consulta AICI.

Conform derulării legislative, proiectul adoptat a fost transmis președintelui Klaus Iohannis, spre promulgare, în 14 septembrie 2020 (deci, fără nicio legătură cu legea promulgată în 10 septembrie 2020). De regulă, până la promulgare, durează în jur de 2 săptămâni.”, se preciza în analiza TurdaNews.

Vezi:

AM VERIFICAT: Beneficiază sau nu locuitorii din Turda și Câmpia Turzii de reducerea vârstei standard de pensionare?!

Ei bine, conform estimărilor TurdaNews în ceea ce privește perioada de promulgare (2 săptămâni), proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis în 30 septembrie 2020 (Decret 563/2020), devenind Legea 212/2020 (pentru cei interesați să iasă la pensie mai repede cu 2 ani, fără penalizări), publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 893/30.09.2020.

lege MO

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Persoane în conversație:
Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.
 • Acest comentariu este nepublicat.
  scula · 11:28 01.10.2020
  Ati avut dreptate d-le Gelu FLOREA si-mi cer scuzele de rigoare. Astept sa publicati si normele de aplicare cand vor aparea.
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Gelu FLOREA · 13:59 01.10.2020
  @scula Nu cred că este o problemă de ”norme”.
  Legea exista, cu normele de aplicare (s-au aplicat deja măsurile, în localitățile menționate inițial), singura modificare fiind pe un articol, care extinde numărul localităților respective.
  Din punctul meu de vedere, legea este deja aplicabilă, pe normele de aplicare ale legii vechi, acum modificându-se doar un articol, după cum am menționat.
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Ion · 09:39 02.10.2020
  Bravo Gelu! Ce nu sunt in stare sa exprime clar politicienii, exprima un ziarist...Super!
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Andreea · 11:25 02.10.2020
  Care este mai exact perioada in care Turda a fost afectata de poluare si pt care se acorda aceasta facilitate ?

 • Acest comentariu este nepublicat.
  Lacatus iuliu · 22:26 02.10.2020
  Aas
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate