fbpx

Scrie un comentariu

cancer col 1

Principala cauza a boli este infecția cu transmitere sexuală, cea cauzată de virusul uman papilloma (HPV). 

 

Majoritatea infecțiilor HPV sunt autolimitante și se vindecă de la sine - aproximativ 80% din acestea. O mică parte din aceste infecții devin persistente și provoacă leziuni precanceroase care evoluează malign. 

Nu există în prezent tratament al infecției cu HPV.

Cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de cancer la femei, la nivel mondial și principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă, 15-45 ani. 

În UE, România se afla într-o situație nefavorabilă în privința incidenței (32,8 cazuri noi/100 000 femei) și a mortalității prin cancer de col uterin (14,2decese/100 000). 

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare și testare periodică. Vaccinarea împotriva infecţiei cu HPV se recomandă atât fetelor, cât şi băieţilor; în cazul băieţilor  vaccinarea întrerupe lanţul de transmitere a virusului HPV.

Aplicate împreună, vaccinarea împotriva virusului human papilloma (HPV) și screening-ul reprezintă strategia optimă de protecție împotrivaacestei boli. 

Participarea periodică la screening permite depistarea leziunilor precanceroase și a cancerului de col uterin în stadii incipiente.

Codul European de Luptă contra Cancerului recomandă, printre cele 12 măsuri de reducere a riscului de cancer, participarea la programele de screening și vaccinarea împotriva infecției cu HPV.

Cancerul de col uterin poate fi vindecat apelând la serviciile clinice specializate pentru diagnostic precoce și aplicarea promptăa tratamentului. 

Îngrijirile paliative joacăun rol important în managementul cancerului de col uterin.

La nivel european, mortalitatea prin cancerul de col uterin a scăzut cu peste 30% în ultimii 30 de ani, prin programe de prevenție coerente bazate pe:

- informarea corectă și consecventă a publicului;

- mesaje pozitive concentrate pe prevenție;

- măsuri cuprinzătoare de prevenție primară/secundară - esențiale în scăderea incidenței canceului de col uterin.

cancer col 2

viamso feb2019

banner caribic 012019

Explore GoGetFunding & their blog
Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator