fbpx

Untitled design High Quality 15

Untitled design High Quality 15

ezgif.com optimize 3

Scrie un comentariu

fotografie TurdaNews

Locuitorii comunei Tritenii de Jos plătesc impozite duble față de minimul prevăzut de lege. Conform unei inițiative a primarului Dan Alexandru Iosif, cota de impozitare propusă pentru anul 2022, în cazul clădirilor rezidențiale (de locuit) este de 0,15% din valoarea impozabilă.

Screenshot 2021 04 12 at 12.47.47

Legea spune că administrația locală poate stabili valori între 0,08-0,2%. Practic, la Tritenii de Jos este o valoare DUBLĂ în comparație cu minimul permis de lege.

Situația se repetă și în cazul clădirilor nerezidențiale (spații cu activități comerciale), unde cota prevăzută de lege poate fi stabilită între 0,2%-1,3%, iar la Tritenii de Jos primarul Dan Alexandru Iosif a propus o cotă de 0,75% pentru anul 2022, adică de aproape 4 ori mai mare decât minimul permis de lege! Aici este vorba despre situația în care clădirile aparțin unor persoane fizice. În cazul în care clădirile aparțin unor persoane juridice, cota de impozitare este propusă la 1,1%, adică aproape de maximul prevăzut de lege!

Ba mai mult, toată comuna este încadrată în zona A de impozitare (impozit maxim), deși legea permite existența a 4 zone de impozitare: A, B, C și D (în funcție de anumite criterii obiective).

Locuitorii comunei nu au fost informați despre acest proiect de hotărâre inițiat de primar, care trebuie supus dezbaterii publice, inițiativa lui Dan Alexandru Iosif fiind ”ascunsă” în paginile siteului instituției. 

Conform legii, locuitorii comunei pot face propuneri privind aceste taxe și impozite, adresându-se Primăriei prin poștă, prin fax la numărul 0264.285.998 sau la email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., cu mențiunea ”Recomandare la proiectul de HCL privind indexarea impozitelor și taxelor locale în comuna Tritenii de Jos pentru anul 2022”.

Cetățenii plătesc pentru lipsa de proiecte a administrației locale

Cel mai probabil, stabilirea unor cote de impozitare atât de mari se datorează și faptului că administrația locală nu a primit bani de la Consiliul Județean sau din alte surse de finanțare. 

Conform unei alocări recente a Consiliului Județean Cluj, comuna Tritenii de Jos a primit 160.000 de lei, din impozitul pe venit care a fost distribuit de forul deliberativ clujean. Comparativ, Aiton a primit 367.000 de lei, Frata - 300.000 de lei, Luna - 367.000 lei, Ploscoș - 367.000 lei, Viișoara - 260.000 de lei. 

Citește mai mult aici:

27,1 milioane de lei aprobați de Consiliul Județean Cluj pentru cofinanțarea proiectelor unităților administrativ-teritoriale din județ

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a declarat că acești bani s-au alocat în funcție de proiectele existente la nivel local.

”Am direcționat aceste sume înspre acele proiecte locale care au cea mai mare nevoie, respectiv rețele de canalizare, iluminat public, gaz, infrastructură rutieră, medicală, edificarea sau reabilitarea unor unități de învățământ, precum și alte obiective ce vor aduce clujenilor beneficii multiple și un plus de confort”, a declarat Alin Tișe.

Din declarație reiese că administrația locală din Tritenii de Jos nu a întocmit și nu a solicitat finanțarea unor proiecte de acest gen. Pentru că alocările de bani din alte surse sunt mai mici, administrația locală va ”recupera” din supraimpozitarea locuitorilor comunei.

Primarul Dan Alexandru Iosif are o indemnizație de 9.360 lei pe lună.

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate