fbpx
2 Comentarii

dana manaila martie

Cetățenii comunei Tureni sunt revoltați de schimbarea denumirii Cheilor Turului în Cheile Copandului.

Daniela Mănăilă, primărița de la Tureni spune că i se pare incorect ca indicatoarele care semnalează intrarea în rezervația naturală să fie schimbate după bunul plac al administrației locale de la Săndulești, iar acum să poarte denumirea de Cheile Copandului. Ea acuză primăria vecină de „furt” și a prezentat documente care atestă faptul că teritoriul respectiv se află pe raza comunei Tureni deci este normal să poarte o astfel de denumire.

Indicatoarele rutiere au fost schimbate în toamna anului trecut iar de atunci Dana Mănăilă a făcut numeroase demersuri pentru a se reveni la vechea denumire.

„Noi cerem doar să se facă dreptate sunt indicatoare care induc în eroare opinia publică pentru că, Cheile Copandului nu există! Nu e normal să furi identitataea Cheilor Turenilor. Eu am aici Monitorul Oficial extrasul de carte funciară, în care scrie foarte clar că aparțin de comuna Tureni. Toată lumea le cunoaște ca și Cheile Turenilor, să furi identitatea unei rezervații naturale trebuie să ai mult tupeu! Au fost instalate în toamnă dar atunci nu am luat atitudine pentru că era campanie electroală și nu am vrut să se interpreteze, dar acum trebuie și pot să apăr proprietățile comunei Tureni….” explică primărița Dana Mănăilă.

Edilul spune că „nu există” cale de dialog dar cere celor care au montat acele indicatoare să iasă public cu o justificare, pentru că documentele pe care le deține, spun altceva.

TurdaNews l-a contactat și pe primarul comunei Săndulești, Călin Fărgaciu care califică toată disputa drept „ o furtună într-un pahar cu apă”.

Fărgaciu spune că oamenii din sat, au cerut să fie schimbată denumirea, pentru că toată lumea cunoaște zona ca fiind pădurea Copandului și Cheile Copandului….

„Noi nu revendicăm aria protejată, suntem o comună de oameni pașnici, nu vrem dispute, doar că tot conflictul este artificial creat dintr-un orgoliu al doameni primar….

 

În folclorul comunei Săndulești există această denumire de Cheile Copandului, este un apelativ folosit din strămoși, cetățenii comunei ne-au cerut să schimbăm denumirea. Noi am amplasat acele indicatoare pe raza localității nu pe teritoriul comunei Tureni, sunt pe un drum lateral,….nu am revendicat nimic, este doar o denumire populară. Dacă deranjează atât de mult, o să le schimbăm, nu vrem să intrăm în război cu nimeni” explică Călin Fărgaciu, primarul comunei Săndulești.

Acum siteul Wikipedia, enciclopedia liberă cum este el cunoscut, menționează faptul că denumirea de Cheile Turului, Cheile Tureniului sau Cheile Copandului este perfect valabilă, ea făcând referire la aria protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală, tip mixt) cu o suprafață de 25 ha, aflată la nord de municipiul Turda, în județul Cluj.

Mai multe aici: https://ro.wikipedia.org/wiki/Cheile_Turului

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Alexandrina Popa · 19:52 16.03.2021
  Denumirea oficiala este de Cheile Turenilor. Este arie protejata si se afla pe teritoriul administrativ al comunei Tureni. Cheile Copandului oficial nu exista, poate doar in folclor... Ar fi bine sa respectam denumirile inregistrate legal, cum la fel de bine ar trebui sa respectam natura, in special in ariile protejate, unde nu cred ca este permis sa construim haotic, sa deranjam atat vizual cat si acustic frumusetile naturale ale Cheilor Tureniului ! Si ma refer aici la acele constructii - daca se pot numi asa - de la intrarea in Cheile Turenilor dinspre Padurea Copandului !
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Darius Șumandea · 09:44 17.03.2021
  Aria protejată Cheile Turenilor se află pe teritoriul administrativ teritorial al comunei Tureni, acestă denumire este oficial înscrisă 
  pe toate hărțile, denumirea de Cheile Copandului este inventată și irelevantă.
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator