m install
petlinii
nello construct

Dispută între administrațiile locale din Tureni și Săndulești pe indicatoarele amplasate în „Cheile Turului” (Video)

floris

Cetățenii comunei Tureni sunt revoltați de schimbarea denumirii Cheilor Turului în Cheile Copandului.

Daniela Mănăilă, primărița de la Tureni spune că i se pare incorect ca indicatoarele care semnalează intrarea în rezervația naturală să fie schimbate după bunul plac al administrației locale de la Săndulești, iar acum să poarte denumirea de Cheile Copandului. Ea acuză primăria vecină de „furt” și a prezentat documente care atestă faptul că teritoriul respectiv se află pe raza comunei Tureni deci este normal să poarte o astfel de denumire.

Indicatoarele rutiere au fost schimbate în toamna anului trecut iar de atunci Dana Mănăilă a făcut numeroase demersuri pentru a se reveni la vechea denumire.

„Noi cerem doar să se facă dreptate sunt indicatoare care induc în eroare opinia publică pentru că, Cheile Copandului nu există! Nu e normal să furi identitataea Cheilor Turenilor. Eu am aici Monitorul Oficial extrasul de carte funciară, în care scrie foarte clar că aparțin de comuna Tureni. Toată lumea le cunoaște ca și Cheile Turenilor, să furi identitatea unei rezervații naturale trebuie să ai mult tupeu! Au fost instalate în toamnă dar atunci nu am luat atitudine pentru că era campanie electroală și nu am vrut să se interpreteze, dar acum trebuie și pot să apăr proprietățile comunei Tureni….” explică primărița Dana Mănăilă.

Edilul spune că „nu există” cale de dialog dar cere celor care au montat acele indicatoare să iasă public cu o justificare, pentru că documentele pe care le deține, spun altceva.

TurdaNews l-a contactat și pe primarul comunei Săndulești, Călin Fărgaciu care califică toată disputa drept „ o furtună într-un pahar cu apă”.

Fărgaciu spune că oamenii din sat, au cerut să fie schimbată denumirea, pentru că toată lumea cunoaște zona ca fiind pădurea Copandului și Cheile Copandului….

„Noi nu revendicăm aria protejată, suntem o comună de oameni pașnici, nu vrem dispute, doar că tot conflictul este artificial creat dintr-un orgoliu al doameni primar….

 

În folclorul comunei Săndulești există această denumire de Cheile Copandului, este un apelativ folosit din strămoși, cetățenii comunei ne-au cerut să schimbăm denumirea. Noi am amplasat acele indicatoare pe raza localității nu pe teritoriul comunei Tureni, sunt pe un drum lateral,….nu am revendicat nimic, este doar o denumire populară. Dacă deranjează atât de mult, o să le schimbăm, nu vrem să intrăm în război cu nimeni” explică Călin Fărgaciu, primarul comunei Săndulești.

Acum siteul Wikipedia, enciclopedia liberă cum este el cunoscut, menționează faptul că denumirea de Cheile Turului, Cheile Tureniului sau Cheile Copandului este perfect valabilă, ea făcând referire la aria protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală, tip mixt) cu o suprafață de 25 ha, aflată la nord de municipiul Turda, în județul Cluj.

Mai multe aici: https://ro.wikipedia.org/wiki/Cheile_Turului

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Ultimele articole: