fbpx

1380 x 300 TURDA NEWS

650x250 TURDA NEWS

PRO650x200 turda news mobil

PRO1380x300 turda news

 
 

890x300 01

Scrie un comentariu

chitanta contributie

124577512 3607208802633070 2531265432895343150 o

Mai mulți enoriași din Bogata ne-au contactat pentru a ne transmite faptul că din acest an a crescut contribuția/persoană pentru Biserica Ortodoxă din localitate. Creșterea este de 33%, în raport cu cea aplicată în anul precedent, iar majorarea i-a șocat pe oameni, mai ales că sunt și situații cu mai mulți membri în familie, iar în acest caz au de dat sume considerabile.

De exemplu, o familie de 5 membri, care are copii de minim 14 ani, trebuie să achite 500 de lei. O sumă considerabilă.

”Cum se poate pune o contribuție așa mare, pentru oricine are 14 ani?! Sunt familii cu mai mulți membrii, care nu au atâția bani de dat pentru contribuție. Dacă nu plătești toată suma, că e mare, și spui că vrei s-o plătești în rate, preotul a zis că va aplica majorări de întârziere. Cum adică?! În bază la ce aplică astfel de majorări?! Au fost și cazuri în care unor persoane li s-a pus să plătească retroactiv contribuția, pe mai mulți ani. Dacă nu plătești sau ai restanțe, preotul te anunța la biserică, ca să te facă de rușine în fața celorlalți localnici. Oare superiorii lui știu ce face?! Sunt multe familii care nu-și permit să plătească aceste sume. Prin aceste proceduri, preotul nu face altceva decât să-i îndepărteze de Biserică pe cei care nu-și permit să plătească aceste sume.”, ne-a transmis un enoriaș.

Însă, există și voci care susțin că oamenii sunt norocoși că au un astfel de preot.

"Oamenii sunt rai. Eu sunt apropiata preotului din sat si el nu si a luat salariu de mai bine de jumatate de an, dar pentru asta nu a facut gura cum fac altii. Lucreaza pentru biserica din sat pe gratis si oamenii de aici nici macar nu realizeaza cat de norocosi sunt sa-l aiba pe El ca preot.", ne-a transmis o tânără din sat.

La Bogata sunt circa 1000 de persoane, cu vârsta peste 14 ani, conform datelor oficiale, majoritatea covârșitoare fiind ortodocși.

Subiectul contribuțiilor pentru Biserică se încinge de fiecare dată în preajma Bobotezei, pentru că aceasta este perioada în care preoții merg să boteze, iar cu această ocazie se încasează și contribuțiile pentru Biserică.

Conform specialiștilor, aceste contribuții nu sunt obligatorii.

”Contributia se stabileste de catre Consiliul bisericii format din enoriasi din parohie.

Nu va poate nimeni obliga sa platiti contributia respectiva. In cazul oficierii religioase a preotului la eventuale nunti, botezuri, inmormantari, cand se stabileste pretul pentru serviciul religios prestat este posibil sa se tina cont de plata/ neplata acestei contributii”, este raspunsul dat unei persoane care a intrebat dacă această contribuție este obligatorie, pe un site de specialitate.

Potrivit unui comunicat al Patriarhiei Române, de la finele anului 2017, “taxele stabilite de consiliul parohial se referă doar la sumele plătite de credincioşi pentru concesionarea şi întreţinerea locurilor de înmormântare din cimitire”, după cum precizează Știrile Pro TV.

”Contribuţiile benevole reprezintă sumele oferite de credincioşi cu ocazia săvârşirii unor Sfinte Taine şi ierurgii. Cuantumul acestora este stabilit de către Consiliul Parohial şi are în vedere cheltuielile de funcţionare a parohiilor.”, precizează sursa citată.

Sinodul BOR “a reiterat interdicţia condiţionării oficierii de către preot a slujbei înmormântării de plata vreunei taxe mai ales în cazul familiilor sărace, dar parohiile consideră necesare contribuţiile benevole ca donaţie din partea familiei pentru folosul bisericii parohiale. În aceste cazuri, preotul trebuie să elibereze chitanţe familiilor care au donat banii respectivi”, sublinia Patriarhia.

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate