fbpx

turdanews vot

Scrie un comentariu

aurel giurgiu

Un subiect de interes maxim este cel al exproprierilor din comuna Luna. Dezbătut la toate nivelele de mai bine de două luni, cazul este încă departe de rezolvare.

 

Primarul comunei, Aurel Giurgiu, a făcut adrese către primul ministru, ministrul apărării dar și parlamentari de Cluj pentru a soluționa problema celor 1.300 de oameni care primesc prețuri derizorii pentru terenul pe care se va construi viitoarea autostradă sau se va extinde baza aeriană.

În 2018, 1 hectare de teren se vindea cu valori între 20.000-40.000 de lei/hectar, iar autoritățile le oferă doar 3.200 lei/hectar, pentru teren expropriat.

Primarul Aurel Giurgiu reclamă și faptul că evaluatorul care a stabilit aceste prețuri era din partea bazei militare, care este parte interesată în acest caz astfel că s-a cerut o nouă evaluare a terenului.

Recent un alt demers făcut de primar este acela de schimbare a Legii 255, mai exact se cere adoptare a unui amendament astfel încât expropriații să beneficieze de un schimb în „natură” și nu de o sumă derizorie de bani. Cu alte cuvinte să primească o altă suprafață de teren, în schimbul celei cedate pentru autostradă sau aeroport, tot în extravilanul comunei, fie că este pășune sau teren arabil, în cazul pășunii ar exista beneficiul închirierii terenului către proprietarii de animale.

Memoriul a fost transmis deputatului Horia Nasra care va face lobby în Parlament pentru modificare legislației, astfel încât lunenii vizați de exproprieri să beneficieze de o tranzacție corectă a terenului.

În luna februarie, primarul Aurel Giurgiu , alături de viceprimarul Mihail Mărginean au fost la București pentru a discuta direct cu reprezentanții Guvernului, problema exproprierilor din comună.

Și deputatul PSD de Cluj, Horia Nasra, a făcut o interpelare la adresa Ministrului Apărării Naționale, Gabriel Leș, în privința problemei exproprierii de terenuri de la Luna, unde proprietarii au primit prețuri derizorii de 0,32 lei/mp (3.200 lei/ha), în condițiile în care în zonă terenurile s-au vândut cu prețuri cuprinse între 12.000 lei/ha și 40.000 lei/ha.

Edilul comunei Luna, Aurel Giurgiu, s-a implicat activ pentru susținerea intereselor locuitorilor comunei, care au fost expropriați de terenuri la prețuri derizorii.

Primarul a trimis angajații Primăriei, din casă în casă, pentru a aduna semnături de la cei nedreptățiți, în baza cărora să facă o adresă oficială către Guvernul României. De asemenea s-a depus  un memoriu către Prim-Ministrul României, Viorica Dăncilă, în care menționează nemulțumirile celor cărora li s-au expropriat terenurile la prețuri foarte mici, pentru realizarea autostrăzii și extinderea bazei militare aeriene.

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate