fbpx

Scrie un comentariu

terenuri luna

Circa 1.000 de persoane din zona localității Luna sunt într-o stare de nemulțumire, după ce prețul de expropriere pentru extinderea bazei aeriene și realizarea autostrăzii este de 0,30-0,32 lei/mp. De unde a apărut problema?

 

Și cei de la autostradă primesc bani puțini și cei vizați de extinderea bazei aeriene... Oamenii au înțeles că cele două proiecte sunt benefice și necesare acestei țări. Ceea ce nu pricep este cum s-a ajuns la acest preț atât de mic! Pentru exproprierile la autostradă s-a ajuns la 0,30 lei/mp, iar la bază 0,32 lei/mp (n.r. 3000-3200 lei/hectar). Știu, prețurile s-au luat de la camera notarilor publici, dar trebuie făcut ceva, este un teren de luncă de foarte bună calitate, din păcate primăria nu poate să-i ajute cu nimic. Și nou suntem în aceeași situație, avem și noi o rezervă de pământ și primim aceeași sumă! Lumea este foarte nemulțumită, vreau să fac o întâlnire cu cetățenii să le explicăm acest lucru să vedem ce soluții avem să luăm legătura cu autoritățile statului, am cerut sprijin juridic și din alte părți, deocamdată nu s-a rezolvat nimic. Măcar prețul pieței să se primească. Ar fi o posibilitate ca fiecare persoană în parte să deschidă un proces, dar sunt cam 1.000 de oameni în această situație, ne trebuie un „tribunal” făcut numai pentru comuna Luna.”, a declarat primarul Aurel Giurgiu, care a anunțat că se va adresa premierului Viorica Dăncilă pentru reanalizarea HG-ului care prevede suma despăgubirilor.

Realitatea este că prețurile pentru terenul despăgubit se stabilesc în baza unui ”preț al pieței”, așa cum rezultă din contractele încheiate prin camera notarilor publici. Ori, din dorința de a scăpa de unele taxe, cei care și-au vândut terenul în zonă au menționat prețuri mai mici decât cele reale, iar de aici a rezultat un ”preț oficial” mult diminuat, care se reflectă și asupra valorii despăgubirilor stabilite prin Hotărâre de Guvern.

Situația ar putea degenera într-un adevărat scandal, pentru că nu ar fie exclus ca organele de cercetare penală să intervină pentru a identifica persoanele care au vândut terenuri fără menționarea sumei reale, care s-ar putea face vinovați de înșelăciune, dar și de evaziune fiscală. Cu atât mai mult cu cât persoane care acum se află în situația primirii unor despăgubiri ar putea denunța unele vânzări de terenuri anterioare, de care au cunoștință și care au fost făcute la prețuri subdimensionate.

Reamintim că recent, Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a demarat la Câmpia Turzii operaţiunile de expropriere a terenurilor pe care va fi extinsă viitoarea bază aeriană modernizată pentru noile avioane F-16 care vor fi achiziţionate de Forţele Aeriene Române.

Exproprierile se vor face în baza unei Hotărâri de Guvern în motivarea căreia se explică de ce trebuie redimensionată baza care oricum a fost introdusă într-un program de modernizare de către US Air Force. Americanii au anunţat că investesc 40 de milioane de dolari.

Nici statul român nu se lasă mai prejos și bagă sume importante în baza aeriană. Practic, Guvernul vine cu 1,7 miliarde lei în extinderea pe 370 de hectare a bazei militare aeriene de la Câmpia Turzii, în perspectiva achiziției de noi avioane F-16.

viamso feb2019

banner caribic 012019

Explore GoGetFunding & their blog
Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator