fbpx
Icon Scrie un comentariu

aurel giurgiu Luna

Comuna Luna se dezvoltă pe zi ce trece, proiecte edilitare importante sunt pregătite și în acest an pentru locuitorii celor trei sate, o bună parte din ele urmând să fie puse în practică pe fonduri europene.

 

2018 a fost un an foarte bun pentru comună din punct de vedere investițional, dar se speră ca noul an să fie și mai bun iar gradul de colectare al taxelor și impozitelor să crească odată cu edificarea Parcului Tetarom V și extinderea Bazei 71 Aeriene.

Primarul Aurel Giurgiu s-a mândrit anul trecut cu edificarea monumentului eroilor din curtea bisericii ortodoxe, inaugurat de Ziua Națională; montarea camerelor video în toată comuna, în jur de 70 de camere video performante, de supraveghere, există în cele trei sate ale comunei: Luna, Luncani și Gligorești.

Edificarea unui nou cartier de locuințe, 12 hectare de teren unde se pot construi 120 de case, își așteaptă noii proprietari.

Edilul mai spune că alături de Viișoara, comuna Luna este prinsă în „pasul 2” al proiectului european derulat de Compania de Apă Arieș, suma care se alocă depășește 25 de milioane de lei, ocazie cu care se va realiza întreaga rețea de apă și canalizare din comună, dar până atunci investițiile se fac de la bugetul local. Comunei Luna îi revin cam 13,5 milioane de euro din acest „pachet”.

Vom acorda o atenție deosebită unităților de învățământ de pe raza comunei, se va face o amplă igienizare, vom oferi în continuare burse sociale, de merit și pentru orfani, avem sume importante de la buget alocate în acest sens....se acordă peste 150 de burse în cuantum de 110.000 lei la care se adaugă proiectul after school destinat celor 75 de copiii, acolo cheltuim cam 125.000 lei, deci investim foarte mult în educație, este o preocupare a noastră a primăriei pentru ca să stimulăm tineretul să obțină rezultate deosebite să aibă condiții potrivite de studiu” subliniază Giurgiu.

Vor continua achizițiile de utilaje pentru gospodărirea comunală, se va construi și un garaj și un atelier de reparații pentru utilajele din dotare. S-a cumpărat și un tocător pentru crengi, pentru a elimina depozitarea acestora pe malul Arieșului.

În 2019 punem accentul și pe dispensarului uman de la Luna, se va cumpăra o centrală electrică și se va schimba acoperișul, investiția se ridică la 150.000 lei.

Nu va fi neglijată nici asfaltarea sau pietruirea drumurilor, reparații pe căile de acces spre terenurile agricole etc.

Urgența pentru mine este finalizarea proiectului pe Măsura 322 de la Luncani, suntem în faza de avizare , se depune ultima tranșă de plată...este vorba despre grădinița nouă de la Luncani, căminul cultural, apa și stația de epurare.....sper ca la primăvară să terminăm și această lucrare. Toți copilașii de la Luncani se vor muta într-o grădiniță nouă la standarde europene” explică primarul din Luna.

La finele lunii decembrie s-a câștigat un proiect pe Măsura 7.2 privind asfaltarea străzilor, acum se așteaptă ofertanții.

Se va edifica și rampa de gunoi pentru a evita poluarea cu nutrienți, acolo se va depozita gunoiul de grajd, locația aleasă este satul Luncani.

Avizul pentru iluminatul public cu LED prin programul PNDL, tot în cadrul programului s-a finalizat proiectul pentru dispensarul uman de la Luncani, edificarea unul cartier nou de locuințe pentru tineri cu 120 de locuri de casă, planuri topografice și nu numai toate sunt în atenția administrației locale.

Marile proiecte de pe teritoriul comunei fac referire la edificarea Parcului Industrial Tetarom V, din această primăvară demarează lucrările; o investiție care va aduce bani în plus la bugetul local dar va crea și locuri de muncă.

Un alt proiect important este extinderea Bazei Aeriene. Aici au apărut nemulțumiri venite din partea proprietarilor de terenuri ce urmează a fi expropriați, oamenii primesc sume derizorii pentru terenul care-l dețin dar totul se încadrează în prevederile legale spune primarul Aurel Giurgiu.

Și cei de la autostradă primesc bani puțini și cei vizați de extinderea bazei aeriene....oamenii au înțeles că cele două proiecte sunt benefice și necesare acestei țări. Ceea ce nu pricep este cum s-a ajuns la acest preț atât de mic! Pentru exproprierile la autostradă s-a ajuns la 0,30 lei.mp, iar la bază 0,32 , știu prețurile s-au luat de la camera notarilor publici, dar trebuie făcut ceva, este un teren de luncă de foarte bună calitate, din păcate primăria nu poate să-i ajute cu nimic. Și nou suntem în aceeași situație, avem și noi o rezervă de pământ și primim aceeași sumă! Lumea este foarte nemulțumită, vreau să fac o întâlnire cu cetățenii să le explicăm acest lucru să vedem ce soluții avem să luăm legătura cu autoritățile statului, am cerut sprijin juridic și din alte părți, deocamdată nu s-a rezolvat nimic. Măcar prețul pieței să se primească. Ar fi o posibilitate ca fiecare persoană în parte să deschidă un proces, dar sunt cam 1.000 de oameni în această situație, ne trebuie un „tribunal” făcut numai pentru comuna Luna....” spune edilul.

Reamintim că recent, Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a demarat la Câmpia Turzii operaţiunile de expropriere a terenurilor pe care va fi extinsă viitoarea bază aeriană modernizată pentru noile avioane F-16 care vor fi achiziţionate de Forţele Aeriene Române.

Exproprierile se vor face în baza unei Hotărâri de Guvern în motivarea căreia se explică de ce trebuie redimensionată baza care oricum a fost introdusă într-un program de modernizare de către US Air Force. Americanii au anunţat că investesc 40 de milioane de dolari.

Nici statul român nu se lasă mai prejos și bagă sume importante în baza aeriană. Practic, Guvernul vine cu 1,7 miliarde lei în extinderea pe 370 de hectare a bazei militare aeriene de la Câmpia Turzii, în perspectiva achiziției de noi avioane F-16.

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator