fbpx

Scrie un comentariu

dana manaila Tureni

Anul 2018 a fost un an greu pentru administrația locală din Tureni, proiecte pe fonduri europene, investiții în infrastructură, realizarea unei capele, dotări la școală, au fost doar câteva din obiectivele avute în vedere.

 

Nici anul care tocmai a început nu va fi unul ușor, se vor continua asfaltările de străzi în comună, edificarea unei săli de sport și mansardarea școlii, construirea capelei de la Tureni dar și extinderea rețelelor de apă și canal, sunt cele mai importante obiective ale administrației conduse de primărița Dana Mănăilă.

Vrem să continuăm ceea ce am început în 2018, legat de drumuri pe cele două mari proiecte pe care le avem deja în implementare, Măsura 7.2 și Programul Național de Dezvoltare Rurală. Asta înseamnă asfaltarea tuturor străzilor din Tureni , 2 km. de străzi la Micești și 8 km. la Comșești plus breteaua de legătură dintre Comșești și Tureni” spune Dana Mănăilă.

În ceea ce privește capela mortuară de la Tureni aceasta are ca termen de realizare 18 luni, vor demara și lucrările de mansardare a școlii după finalizarea licitației, acum se află la faza de contractare a proiectului tehnic. Cu această ocazie va fi implementat un proiect after school de care vor beneficia peste 190 de elevi.

Tot la capitolul „învățământ”, se dorește realizarea unei săli de sport. La finele anului trecut s-au depus documentațiile la Compania Națională de Investiții în vederea construirii unei săli de educație fizică școlară de 100 de locuri, până acum școala nu a avut o sală potrivită pentru așa ceva.

Contractul de finanțare cu CNI l-am semnat în cursul anului trecut, urma ca dânșii să scoată la licitație lucrările, la începutul lunii februarie mă voi deplasa la București pentru a vedea în ce stadiu este proiectul...în cazul în care văd că sunt tergiversate lucrările, cel mai probabil împreună cu colegii mei din deliberativ vom lua decizia să realizăm obiectivul pe bani de la bugetul local, oricum vrem să facem acest proiect!” subliniază edilul.

Un alt obiectiv mult așteptat este introducerea rețelei de apă și canalizare în comună, alături de Compania de Apă Arieș pe pasul II al proiectului european, comunei Tureni îi revin 19 milioane de euro pentru implementarea programului.

Sunt cuprinse toate cele cinci sate ale comunei, până acum sunt 8 km. de apă și canalizare la Tureni, canalizarea a fost pusă în funcțiune la finele lunii decembrie, urmează branșarea la rețeaua de apă, fondurile au provenit de la Ministerul Mediului.

Gradul de încasare al impozitelor și taxelor locale a fost de 70% anul trecut, acestea au crescut recent cu 10%, în ultimii patru ani însă nu au fost deloc majorate, dar având în vedere noile investiții din comună și creșterea salariilor din ultima perioadă administrația locală a hotărât majorarea lor, dar suma nu este una semnificativă în condițiile în care un impozit mediu/clădire este de 180-200 lei, majorarea aplicată se reduce la 18-20 lei.  

viamso feb2019

banner caribic 012019

Explore GoGetFunding & their blog
Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator