fbpx

Scrie un comentariu

puț

În județul Cluj s-a înregistrat primul caz din acest an de “boală albastră”, o maladie care face ravagii în mediul rural din România, cazul a fost depistat la Viișoara.

 

Potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Cluj, boala a fost înregistrată în comuna Viișoara, iar analizele de laborator au scos în evidență faptul că apa din fântână era contaminată cu bacterii, e-coli, iar concentrația maximă admisă pentru nitrați era depășită, relatează Monitorul de Cluj.

Folosirea apei a cărei componenţă a fost modificată din cauza nitraților poate fi letală, în special pentru copiii cu vârste fragede. În cazul de la Viișoara, apa a provenit de la o fântână particulară și nu din rețeaua publică!

La puţin timp după ce au consumat apă infestată, copiii se învinețesc, de la aspectul albăstrui pe care îl capătă pielea venind şi numele de "boala albastră".

Potrivit lui Mihai Moisescu, director DSP Cluj: „În anul 2018 a fost înregistrat un caz de methemoglobinemie acută infantilă generat de apa de fântână la un sugar în vârstă de 4 luni, cu alimentație artificială, din comuna Viișoara, cazul fiind internat în Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj și externat în stare ameliorată. În urma expertizării apei din sursa incriminată (fântână particulară), s-au înregistrat valori ușor peste concentrația maximă admisă pentru parametrul nitrați și neconformități pentru parametrii microbiologici: bacterii coliforme totale și E.Coli” mai relatează sursa citată.

O statistică oficială din 2018 arată, negru pe alb, că, în judeţele afectate în prima parte a anului de inundaţii (în urma cărora, apa din fântânile aflate la mică adâncime şi în vecinătatea WC-urilor sau a grajdurilor este contaminată), s-au înregistrat cazuri de „boală albastră” la copii de până într-un an.

viamso feb2019

banner caribic 012019

Explore GoGetFunding & their blog
Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator