Live Video
 

maxiprest mai2018

banner newdesign 28.04

În atenția crescătorilor de animale

kaufland 650x100 22.12

În baza reglementărilor în vigoare privind creșterea și ameliorarea genetică a animalelor și având în vedere atribuțiile și competențele Oficiului Județean de Zootehnie (O.J.Z) Cluj in perioada 10 – 30 mai 2017, se vor efectua lucrările de bonitare, clasare și autorizare a reproducătorilor masculi utilizați la montă naturală.

 

Comisia de bonitare și clasare este formată conform Ordinului nr. 861/614/2003 din:

  • - coordonator județean al  Oficiului Județean de Zootehnie Cluj,
  • - șef serviciu al Centrului Regional de Zootehnie,
  • - medic veterinar concesionar,
  • - reprezentant al consiliului comunal, orășenesc sau municipal.

- Se vor autoriza la montă naturală numai reproducători masculi de rasă pură, care la bonitare îndeplinesc cerințele minime și condițiile sanitare veterinare cerute de legislația în vigoare, deținători de certificate de origine care să ofere informații privind pedigriul, după examenul seminalogic efectuat de specialiștii O.J.Z Cluj.

Pe lângă aceștia se mai pot autoriza și următoarele categorii de reproducători:

- Pentru bubaline se vor autoriza la montă naturală autorizată și reproducători fără origine, dar care în urma aprecierilor de exterior, conformație-constituție, corespund standardelor, sunt individualizați și corespund criteriilor sanitare veterinare impuse de legislația în vigoare.

- Pentru ovine și caprine se vor autoriza la montă naturală autorizată și reproducători fără origine, dar cu apartenență de rasă, care în urma aprecierilor de exterior, conformație–constituție corespund standardului rasei, sunt individualizați și îndeplinesc criteriile sanitare veterinare impuse de lege.

- Pentru cabaline se vor admite la montă naturală autorizată și reproducători fără origine, dar cu apartenență de rasă, care în urma aprecierilor de exterior, conformație–constituție corespund standardului rasei, sunt individualizați prin microcipare și îndeplinesc criteriile sanitare veterinare impuse de legislația în vigoare.

Deținătorii de reproducători interesați să obțină autorizații de montă se pot informa la Oficiul Județean de Zootehnie Cluj, localitatea Florești, str. Avram Iancu nr. 255, județul Cluj și vor lua legătura cu medicii veterinari concesionari în vederea recoltării de probe biologice și obținerea certificatelor sanitare veterinare.

Coordonator O.J.Z.Cluj ing. Ligia Marc


 

LIVE VIDEO pe TurdaNews:

Joi, 24 mai, ora 18.00:

Handbal, Liga Națională. Potaissa Turda - CSM București.

Sâmbătă, 26 mai, ora 18.00:

Fotbal. Olimpia Gherla - Sticla Arieșul Turda.

Dacă îți place să știi tot ce se întâmplă în Turda și Câmpia Turzii, dă-ne un LIKE! 

loading...