Live Video
 

maxiprest mai2018

banner newdesign 28.04

A început semănatul porumbului: 5 pași de luat în seamă de către fermieri

kaufland 650x100 22.12

Agricultorii și fermierii din România au intrat în plin sezon. Suntem în epoca de semănat porumbul și există o serie de sfaturi pe care orice profesionist trebuie să le aibă în vedere pentru a obține culturi bogate și sănătoase. De la perioada și adâncimea de semănat, până la erbicidare, fiecare etapă are un rol important în dezvoltarea plantelor.

Cum se pregătește solul

Înainte de a începe semănatul, fermierii trebuie să se asigure că terenul pe care urmează să planteze porumbul este afânat, mărunțit la suprafața și lipsit de buruieni. Buruienile pot duce la pierderea unei bune parte din recoltă. În cazul porumbului este nevoie de mai multa atenție la buruieni decât în cazul altor culturi. Acesta are o dezvoltare lentă în primele 4-6 săptămâni, iar numărul de plante pe metru pătrat este mic, fapt ce favorizează apariția și dezvoltarea buruienilor.

Erbicidarea preemergentă

Erbicidarea preemergentă este recomandată la cultura de porumb mai ales din cauza pericolului apariției buruienilor. Ea se face pe patul germinativ, înainte de semănat. Solul trebuie să fie bine mărunțit pentru a asigura o răspândire uniformă. Astfel se crează un strat la suprafața solului, menit să distrugă buruienile până la adâncimea de germinație a acestora.

Când se seamănă porumbul

În zona Transilvaniei, tradițional semănatul porumbului începe în jurul datei de 10 aprilie și se încheie înainte de sfârșitul acestei luni. Este important ca temperatura solului să atingă 8-9 grade Celsius la 10 centimetri de adâncime, pentru ca semințele să încolțească.

Fermierii care au condiții de semănat timpuriu au avansat deja cu cultura. Mulți agricultori preferă semănatul timpuriu pentru că oferă o serie de beneficii, comparând cu semănatul normal: dacă patul germinativ este bine pregătit, însămânțarea este mai ușoară iar plantele răsar uniform. Polenizarea și fecundarea au loc mai devreme, ceea ce asigură o pierdere rapidă a apei din bob, grație temperaturilor ridicate din luna august. De asemenea recoltarea este mai ușoară, iar dacă se face timpuriu, prețul obținut pe porumb este mai bun. De asemenea scade costurile la pregătirea următorii culturi.

Pentru a asigura o cultură de porumb sănătoasă în condiții de semănat timpuriu, este recomandată alegerea unor hibrizi corespunzători. Există mărci, precum semințele Dekalb, care oferă mai multe soiuri de hibrizi de porumb timpurii.

Erbicidarea postemergentă

Pentru erbicidarea postemergentă se folosesc erbicide de contact. Acestea acționează doar asupra buruienilor, distrugând țesuturile, celulele și inhibând procesele de fotosinteză și respirație a acestora. Se recomandă erbicidarea postemergentă, în ciuda faptului că s-a aplicat cea preemergentă, dacă terenul prezintă buruieni.

Recoltarea porumbului

Momentul ideal de recoltare a porumbului diferă de la recoltarea în știuleți la recoltarea în boabe. În primul caz este indicat ca aceasta să înceapă atunci când umiditatea boabelor ajunge la 30-32%. În cazul în care recoltarea se face în boabe, este recomandat ca umiditatea boabelor să coboare sub 25%.

În ceea ce privește stocarea recoltei, aceasta trebuie să îndeplinească anumite condiții indiferent de întrebuințarea ce i se va da porumbului: pentru industria alimentară, pentru animale care se alimentează cu acest nureț, biodiesel și așa mai departe.

Spațiul unde se stochează porumbul trebuie să fie uscat și ferit de razele soarelui. Dacă fermierul optează pentru siloz, este bine de știut că silozurile flexibile sunt o soluție ieftină pentru depozitare.

Foto: dekalb.ro


 

LIVE VIDEO pe TurdaNews:

Joi, 24 mai, ora 18.00:

Handbal, Liga Națională. Potaissa Turda - CSM București.

Sâmbătă, 26 mai, ora 18.00:

Fotbal. Olimpia Gherla - Sticla Arieșul Turda.

Dacă îți place să știi tot ce se întâmplă în Turda și Câmpia Turzii, dă-ne un LIKE! 

loading...