fbpx

ezgif.com optimize 3

Scrie un comentariu

eclipsa

Joi, 10 iunie, jumătatea de nord a țării va avea parte de un fenomen astronomic, o eclipsă parțială de Soare. Fenomenul va avea loc când Soarele se va afla sus pe cer și poate fi observat numai cu filtre speciale: filtru de sudură foarte închis la culoare sau filtru Mylar.

În România, eclipsa începe mai devreme în vestul și nord-vestul țării pentru că aceea este direcția din care vine umbra Lunii pe glob. Cel mai devreme eclipsa începe la ora 13:17, ora României, și cel mai târziu la 14:08, în estul țării.

Durata fenomenul depinde de procentul de acoperire al Soarelui.

Acolo unde acoperirea este mai mare și durata este mai lungă, mai spun specialiștii. Astfel, în nord-vestul țării, acolo unde Soarele va fi acoperit cel mai mult, durata eclipsei este de 1h 18 minute. În centrul tării durata eclipsei poate fi și de câteva minute.

La Cluj-Napoca, eclipsa de Soare începe la ora 13.27, cu maximul la ora 13.57, iar finalul eclipesi va fi la ora 14.27. Aici, acoperirea socrelui va fi de 0,8%.

Specialiștii avertizează populația să nu se uite la eclipsă prin ochelari de soare pentru că poate cauza probleme de vedere. Puteți urmări eclipsa în siguranță folosind un filtru de sudură verde, dar cel mai bun filtru este Mylar, pe care îl puteți găsi la magazinele de specialitate.

Această eclipsă parțială este prima și singura care se poate observa din România în anul 2021. 

Sursa: Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” citată de Cluj24

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate