fbpx

Untitled design High Quality 15

Untitled design High Quality 15

ezgif.com optimize 3

Scrie un comentariu

123960366 4967446246606368 2962649968021633419 o

Cei care vor să cumpere sau să vândă un autovehicul ar fi bine să știe câteva lucruri de bază, pentru a nu cădea victima unor ”șmecheri”. Florin Liviu Taloș, de la Taloș Insurance Consulting, dă câteva sfaturi utile în acest sens.

”In ultima perioada tot mai multe persoane m-au contactat pentru a-mi cere sfaturi in scopul achizitionarii unui autovehicul pentru care aveau anumite neclaritati. Din pacate gasim tot mai des pe piata autovehicule de vanzare la preturi de chilipir si care sunt foarte tentante dar din pacate cu mari probleme la acte. Asa ca nu tratati achizitionarea unui autovehicul ca si pe cumpararea unui kilogram de cuie pentru ca puteti pierde dublu banii pe care i-ati dat pe autovehicul.

Sunt doua situatii, prima cand discutati chiar cu proprietarul inscris in certificatul de inmatriculare si a doua cand discutati cu un posibil proprietar altul decat cel inscris in certificatul de inmatriculare.

In prima situatie singurul risc este ca acesta sa aiba datorii neachitate (impozit, amenzi, etc.) la taxe si impozite locale si sa nu puteti deveni cu acte proprietar. Sunt cateva indicii si metode de a testa proprietarul daca este la zi cu taxele si impozitele locale pe care cunoscatorii le stiu.

In a doua situatie asigurati-va ca cel care vinde autovehiculul este proprietarul lui cu acte, respectiv ca detine un contract de vanzare-cumparare cu persoana inscrisa in certificatul de inmatriculare cu viza fiscala de la vanzator si cu viza fiscala de la cumparator (ca autovehiculul in cauza este declarat de cumparator la impozite si taxe locale) sau factura cu certificat fiscal daca proprietarul din certificatul de inmatriculare este persoana juridica si face dovada proprietatii cu declaratia de impunere ca autovehiculul este declarat la taxe si impozite locale pe numele vanzatorului.

Foarte important, verificati daca pe verso la certificatul de inmatriculare este completata rubrica ”Instrainat catre...” semnata si datata si stampilata daca este persoana juridica. La fel si pentru vanzatori, NU vindeti autovehiculul fara sa completati acea rubrica. Daca au trecut mai mult de 90 zile de la data vanzarii lui de catre persoana inscrisa in certificatul de inmatriculare acel autovehicul are inmatricularea suspendata.

Cand cumparati un autovehicul adus de afara (neinmatriculat in Romania) NU ACCEPTATI sub nici o forma sa vi se completeze un contract de vanzare-cumparare ca si cum ati fi cumparat dumneavostra autovehiculul din tara respectiva. Riscurile sunt enorme, pe langa riscurile financiare va puteti risca chiar libertatea.

Nu lasati vanzatorul sa aleaga el locul unde se intocmesc actele, pe cat posibil alegeti dumneavoastra. Stiu cazuri de ”samsarii” care au omul lor si care este platit sa taca si sa treaca cu vederea anumite aspecte sensibile ale tranzactiei. Pe cat posibil faceti tranzactia in zile lucratoare si in intervalul orar cand serviciul taxe si impozite locale are program sa primiti si viza fiscala de la vanzator.

Acestea sunt cateva aspecte generale dar sunt multe alte aspecte in functie de situatia concreta pe care cunoscatorii le stiu si daca le cereti sfatul atunci cand aveti dubii va pot scuti de multe neplaceri.”, a explicat Florin Liviu Taloș, de la Taloș Insurance Consulting SRL.

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate