fbpx

 
 
Scrie un comentariu

Gheorghe Petrov

Arheologul turdean Gheorghe Petrov va demara o nouă căutare a rămășițelor pământești ale marelui om politic Iuliu Maniu, care a murit în 5 februarie 1953 în închisoarea de la Sighet, însă osemintele sale nu au fost găsite niciodată.

”Prima acțiune de căutare a rămășițelor pământești ale lui Iuliu Maniu a fost organizată abia în anul 2006. La Secția Parchetelor Militare din București au fost audiate vreo 13 persoane care mai trăiau atunci, în 2006, din personalul care a lucrat în anii ’50 la penitenciarul din Sighet. S-au verificat niște posibile variante unde ar fi fost el îngropat, în acel perimetru care astăzi este cunoscut sub denumirea de Cimitirul săracilor. Am fost chemat în calitate de arheolog medievist, având experiență în arheologie funerară. Au fost organizate două acțiuni succesive, una în iulie 2006, cealaltă la începutul lui noiembrie al același an, dar fără niciun rezultat pozitiv.”, a declarat arheologul Gheorghe Petrov, conform Radio Cluj.

Gheorghe Petrov a fost primul arheolog care a demarat o acțiune de căutare a osemintelor lui Iuliu maniu, după anul 1989. Turdeanul este arheolog la Muzeul național de Istorie al Transilvaniei, de unde a fost detașat la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER). În cei 10 ani de activitate la IICCMER, turdeanul Gheorghe petrov a descoperit rămășițele a zeci de luptători anticomuniști uciși de Securitate, dar și a sute de deținuți politici care au murit în închisorile comuniste iar apoi au fost aruncați în gropi comune.

La începutul acestui an, însă, noua conducere a IICCMER a decis să suspende colaborarea cu Gheorghe Petrov. Astfel că el își continuă cercetările susținut de Asociația Foștilor Deținuți Politici și Fundația Doina Cornea.

Petrov spune că are noi informații privind locul în care ar putea fi găsite rămâșițele pământești ale lui Iuliu Maniu, carele om politic român dintre cele două războaie mondiale.

echipa de arheologi condusă de Gheorghe Petrov

”De curând mi-a parvenit încă o informație, dintr-o sursă sigură, din partea unui medic care a lucrat în deceniile anterioare în Sighet, care primise prin 1970 o mărturisire din partea unei doamne, care acum e decedată. Această doamnă i-a arătat un loc și spunea că rămășițele pământești ale lui Iuliu Maniu au fost scoase nu după mult timp după ce el a fost îngropat, că e clar că a fost îngropat în Cimitirul săracilor. Ar fi fost scos de acolo și reînhumat undeva pe teritoriul orașului Sighet, într-un loc care mi s-a indicat. Am fost la fața locului și l-am văzut. Această informație provine de la o doamnă care a fost în apropierea lui Iuliu Maniu, care l-a slujit în timpul activității sale dinaintea condamnării și încarcerării și care a fost implicată în această acțiune de deshumare în mare secret și de mutare a osemintelor sale. Nu am o precizare a timpului când a fost executată această acțiune. El a murit în 1953, informațiile conduc că la câțiva ani după 1953. Oricum, este o informație care merită verificată, care trebuie luată în considerare, pentru că astfel de informații nu mai ai de la cine să mai obții. Practic este ultima; ultima variantă care ar mai putea fi verificată fizic pe teren.”, a precizat Gheorghe Petrov, conform sursei citate.

Sursa foto: Radio Cluj.

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate