fbpx

 
 
Scrie un comentariu

beniamin bia

Un tânăr din Turda, Beniamin Bia, a fost premiat la Gala PatriotFest, un concurs unde 11 inovații românești cu aplicații în siguranță și securitate au fost premiate, fiind remarcați inovatorii români care construiesc pentru noi un viitor mai sigur și mai integrat tehnologic.

Premiul categoriei “Creativitate pentru securitate” - “Beyond Vision” a fost obținut de Cristian Mocan și Beniamin Bia.

Despre proiectul lor: Steganografia este arta și știința ascunderii de informații astfel încât aceste informații să poată fi detectate doar de expeditor și destinatar. Scopul proiectului este să ofere utilizatorilor posibilitatea de a comunica sigur și de a rula aplicații care de regulă necesită computere puternice, dar pe computere simple care folosesc accelerare hardware. Astfel sistemul poate ascunde textul într-o imagine fără ca acest lucru să poată fi detectat. Sistemul funcționează ca un server care expune o interfață de programare a aplicațiilor - API (Application Programming Interface). Acest API poate să fie apelat din orice tehnologie la care transmitem imaginea purtătoare, mesajul și cheia publică pentru criptare în cazul ascunderii. Când dorim să extragem textul, transmitem imaginea împreună cu cheia privată pentru decriptare. De asemenea, sistemul funcționează și cu sunete, lucru care permite ascunderea informației în sunete. Cheile pot fi generate cu ajutorul generatorului de numere aleatorii implementat în fuga. SIstemul e integrat cu o aplicație -mobilă- care permite comunicarea între 2 sisteme prin imagine cu informație ascunsă. Abordarea inovativă a proiectului constă în accelerarea steganografiei și a encriptării în hardware. Tehnologii și concepte utilizate: Hardware acceleration, Fpga, C, System Design, Image processing, Text encryption, Audio Steganography, Image Steganography, True random number generator, Certificate generator.

Anul trecut, la aceeași Gală, turdeanul Beniamin Bia a câștigat premiul I la categoria Agilitatea cunoașterii, cu proiectul Hardware accelerated security system (HASS) (în echipă cu Cristian Mocan și Cosmin Nechifor).

Beniamin Bia este absolvent al Colegiului Național ”Mihai Viteazul” din Turda, iar în prezent este student la Facultatea de Automatică și Calculatoare, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Citește și:

Un elev al Colegiului Național ”Mihai Viteazul” Turda a obținut locul I și medalia de aur la Olimpiada Națională de Tehnologia Informației!

Gala PatriotFest este organizată de New Strategy Center în parteneriat cu reprezentanții instituțiilor din Sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională.

La eveniment au luat parte ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă,  reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Telecomunicații Speciale și Serviciului de Protecție și Pază, precum și reprezentanți din partea Ministerului Educației, ai mediului academic și cercetători științifici militari și civili, precum și ai comunității formate în jurul concursului național de inovare PatriotFest.

Concursul național de inovare în domeniul securității și apărării PatriotFest își propune să unească lumile creatorilor și consumatorilor de inovare pentru un viitor mai sigur și mai integrat tehnologic. Susținerea performanței românești înseamnă nu numai dezvoltarea unei platforme de sprijin și de recompense pentru inovare, dar și o curajoasă încercare de oprire a fenomenului de exod al creierelor.

De-a lungul celor trei ediții, inovatorii români și-au prezentat proiectele, printre care senzori revoluționari, tehnologii de inteligență artificială care transformă fișiere audio în text, securizarea documentelor și a comunicării electronice sau aplicații pe blockchain cu aplicare în securitatea fluxurilor de bunuri, sub formă de prototipuri funcționale. Tematicile sunt împărțite pe categorii largi, dar importante pentru viitor, precum agilitatea cunoașterii, optimizarea performanței umane, siguranța pericolului și creativitate pentru securitate.

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate