marian morar
m install
nello construct

Gazonul hibrid – soluția pentru eternele probleme cu terenurile de fotbal

zamblau eugen

Gazonul de 240.000 de euro de pe Arena Națională, nu a arătat deloc a un sfert de milion de euro.

Având în vedere că peste mai puțin de un an, Național Arena va găzdui partidele de la EURO 2020, situația trebuie să se schimbe, iar schimbarea se impune a fi una radicala, în bine.

După prea multe experimente cu variante de gazon natural, toate sortite eșecului, Arena Naționala ar trebui să se alinieze noilor standarde internaționale în materie și așa cum au recurs toate țările cu fotbal dezvoltat din vestul Europei, s-ar impune într-un final fericit și la noi în țară, implementarea sistemului cu gazon tip hibrid (iarbă naturală combinată cu sintetic).

Gazonul hibrid, atât de popular în campionatele din vest, dar și în NFL, este una dintre soluțiile care au arătat că funcționează. De exemplu, pe cel mai mare stadion din Premier League, Old Trafford, există un astfel de gazon din 1993. Cei care urmăresc fotbalul, știu cum arată un gazon perfect; departe de ce am văzut noi aseară la România – Spania.

Alte stadioane celebre cu gazon hibrid: Allianz Arena (Bayern Munchen & TSV Munchen), Emirates Stadium (Arsenal), Anfield (Liverpool), San Siro (Inter & AC Milan), Stade de France, Camp Nou (Barcelona) etc.

Ca dovadă că un astfel de gazon rezistă și la temperaturi mici, suprafețele de joc ale celor de la Green Bay Packers sau Philadelphia Eagles din NFL, arată impecabil. Pe „Lambeau Field” și „Lincoln Financial Field” se joacă meciuri și la -15 grade, sezonul de fotbal american desfășurându-se din septembrie, până în februarie.

„Joci pe un gazon 100% natural, dar este mult mai rezistent decât gazonul normal. Nu mai trebuie să mai schimbi iarba. Poți folosi terenul 15 ani fără să schimbi întreg gazonul”, a declarat Yves De Cocker, producător de gazon hibrid, citat de digi24.ro.

Cluj Arena ar fi trebuit să fie primul stadion din România cu gazon hibrid, asa cum anunța CJ Cluj. S-a renunțat la această variantă, gazonul fiind schimbat tot cu unul natural doar în zonele puternic afectate de festivalul UNTOLD.

Avem asteptări ca și România să facă pasul înainte, spre sfera metodelor moderne în materie de infrastructură sportivă, spre a putea spera ca marea performanță va reveni la nivelul de odinioară și în sportul romanesc.

sursă foto: manutd.com

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole:

AdSense grafic right 2