fbpx

 
 
Scrie un comentariu

facebook

Un bărbat din Brăila, amendat cu 1.000 de lei după ce a înjurat pe Facebook mai multe persoane, a pierdut în instanţă procesul cu Poliţia. Bărbatul a contestat temeinicia amenzii şi în plus a considerat-o mult prea mare faţă de minimul prevăzut de lege în astfel de cazuri (200 de lei), însă Judecătoria a decis că amenda e proporţională cu faptele sale, anunță Adevărul.

Potrivit procesului-verbal încheiat la aproape o lună distanţă de data postării, individul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 1.000 lei, reţinându-se că „a proferat injurii şi expresii jignitoare la adresa unor persoane pe contul personal de pe reţeaua electronică de socializare Facebook, fiind de natură să lezeze demnitatea şi onoarea celor în cauză”

„Potrivit art. 2 pct. 1 din Legea nr. 61/1991, << Constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni: săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violenţă împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora sau a instituţiilor publice”. Totodată, art. 3 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 61/1991 stabileşte că nerespectarea acestei obligaţii se sancţionează cu amenda de la 200 lei la 1.000 lei”, se precizează în sentința civilă dată de Judecătoria Brăila în primă instanță.

Bărbatul a încercat să folosească diverse tertipuri pentru a nu plăti amenda, susținând că și-a închis contul de Facebook, că procesul verbal este nelegal întrucât a fost încheiat în absența lui sau că a fost întocmit la 3 săptămâni de la comiterea faptei, însă nu a reușit să impresioneze instanța.

Brăileanul a încercat și varianta diminuării cuantumului amenzii, spunând că 1000 de lei este limita maximă prevăzută de lege pentru astfel de situații (între 200-1000 de lei), însă instanța a considerat că limbajul său a fost unul neadecvat în spațiul public (rețeaua Facebook este considerată ”spațiu public”), motiv pentru care a menținut sancțiunea aplicată de polițiști.

„Având în vedere elementele prevăzute de art. 21 alin. (3) din O.G. nr. 2/2001, precum şi faptul că prin injuriile aduse persoanelor respective, injurii greu de redat în cuvinte, a fost lezată demnitatea şi onoarea acestora, instanţa apreciază că sancţiunea aplicată este proporţională cu gravitatea faptei săvârşite, iar odată executată, este aptă să responsabilizeze petentul şi să-l determine ca pe viitor să-şi corecteze conduita socială. Având în vedere toate considerentele expuse, constatând legalitatea şi temeinicia procesului-verbal contestat(...), instanţa va respinge plângerea ca neîntemeiată şi va menţine procesul-verbal ca fiind legal şi temeinic întocmit”, se mai precizează în decizia instanței.

Procedura prin care poți face plângere împotriva limbajului (înjurături, cuvinte obscene etc) utilizat de o persoană pe Facebook este foarte simplă, putând fi transmisă inclusiv prin email, însoțită de probele necesare, iar Poliția (inclusiv Poliția Locală) îl poate sancționa pe respectivul cu o amendă cuprinsă între 200 și 1000 de lei, direct!

 

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate