fbpx

 
 
Scrie un comentariu

craciun

Ziua în care ni se reaminteṣte că Dumnezeu, în Iisus, S-a făcut prezent în istoria umanității. Da, în Iisus, Acest “prunc înfăṣat, culcat în iesle”, Acelaṣi care la maturitate ṣi-a dat viata pentru proiectul lui Dumnezeu, pe care El l-a numit Impărătia lui Dumnezeu, ṣi anume: eliberarea săracilor, a marginalizatilor ṣi excluṣilor societătii, din experiența intimă cu Dumnezeu pe care L-a numit Tată. 

 

Înțelegem, aṣadar, că acest fapt, presupune din partea noastră o atenție sporită ṣi o vigilență permanentă. 

În ce fel? Ei bine, citind textul evanghelic, pătrundem în miezul istorisirii: „Ṣi L-a născut pe Fiul ei Cel Întâi născut ṣi L-a înfăṣat ṣi L-a culcat în iesle, fiindcă pentru ei nu era loc la han” (Lc 2, 7). 

Mesajul evanghelistului este categoric: Iisus intră în istoria umanității în circumstanțe nu doar umile, dar ṣi ruṣinoase. 

De ce ruṣinoase? Pentru că se naṣte într-un staul. Câți dintre noi sau dintre puternicii acestei lumi ar fi ales acest loc?

Ṣi L-au însoțit niṣte păstori, adică un grup de oameni mai disprețuiți în societate chiar ṣi decât săracii. Era interzis să le fie cumpărată blana, laptele sau caprele. Ṣi asta, pentru că la vremea aceea, în secolul întâi, valoarea supremă în societate nu o reprezentau banii ci onoarea. Cu toate acestea, Iisus se prezintă în această lume sărac ṣi necunoscut, ignorat. Nicidecum înveṣmântat cu putere ṣi splendoare. Tocmai de aceea nici nu poate fi reprezentat de cei care trec prin lume înveṣmântați cu putere ṣi splendoare, cu renume. Săracii care nu găsesc loc la han (Iosif ṣi Maria), necunoscuții, iar mai apoi Magii, adică tocmai ṣtrăinii, sunt primii care-l slăvesc pe Dumnezeu. La prima Sa apariție după înviere, Iisus se identifică tot cu un străin, un emigrant (Lc 24, 13-35). Astăzi se identifică cu miile de copii români din orfelinatele străine sau frații noṣtri de pretutindeni.

Ṣi pentru că numele lui Iisus înseamnă Mântuire, lecția este clară: Mântuirea nu o întâlnim în bani sau putere nici în onoare. Mântuirea este acolo unde societatea, sistemul care domină, disprețuiṣte: ceea ce reprezintă Iosif ṣi Maria, păstorii ṣi Magii. Puterea, onoarea, banii nu au făcut decât să ne arunce în criza profundă care se naṣte din ambiție, vanitate... 

Soluția este să recuperăm Evanghelia, aceasta Veste Bună, care conduce la întâlnirea cu pruncul Iisus. 

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate