fbpx

Untitled design High Quality 15

Untitled design High Quality 15

ezgif.com optimize 3

Scrie un comentariu

turda turc

Despre cum arăta orașul Turda, în urmă cu o jumătate de mileniu, a scris un cărturar turc, care a vizitat Europa de Est în acea perioadă, facând descrierea fiecărui oraș vizitat.

 

Volumul „Călători străini despre țările române”, publicat în 1976, reprezintă în fapt traducerea impresiilor de călătorie ale doi cronicari turci, Paul de Alep, un arab creștin ce a scris în arabă, și Evlia Celebi un turc ce și-a scris notele în limba osmană, menționează Actual de Cluj.

”Din munții de aici se scoate sare sub formă de bolovani. Cine n-a văzut acest lucru plin de învățăminte să nu spună că a umblat în lume. Ferească Allah, în galeriile adânci din pământ sunt băgați criminalii și hoții, care sunt puși să taie sarea. Ei sunt o categorie de ființe ce nu seamănă deloc cu oamenii; sunt niște ticăloși cu chip de sălbatici. Ei sparg munți nesfârșiți cu ciocane mari și scot sarea făcând peșteri și gropi. De aici se obțin patruzeci de mii de galbeni, ceea ce constituie un venit mare. Din acest oraș, Turda, sarea se trimite la toate punctele de graniță. Este o sare foarte gustoasă și toți locuitorii de aici sunt negustori de sare. În volumul de dinainte s-a arătat amănunțit că în anul 1071 (n.r. s-au păstrat datele calendarului islamic, în calendarul normal fiind vorba de anul  1650) Ali Pașa, ruinând acest oraș, luase de aici câteva sute de prizonieri. Acum orașul este frumos și înfloritor. Și noi am vizitat galeriile de sare; ferească Allah!”, este pasajul care face referire la orașul Turda, conform sursei citate.

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate