fbpx

Icon Scrie un comentariu

Dieta De La Turda

În această lună se împlinesc 450 de ani de la Declarația adoptată de Dieta de la Turda, primul parlament din lume care a votat principiul libertății religioase. Ca urmare a legilor votate la Turda, Transilvania a reușit să evite conflictele religioase majore, iar principiile adoptate în anul 1568 au reprezentant temelia libertăților civile care au alcătuit structura ideologică a modernității în Europa, informează RFI.

 

În acele vremuri, toată Europa era măcinată de conflicte care aveau la bază motive religioase. Transilvania era o zonă cu un specific aparte, întrucât se regăseau mai multe confesiuni. Conform principiilor vremii, cine controla un anumit teritoriu avea dreptul de a impune religia. În acest context a apărut deecizia Dietei de la Turda (un fel de Parlament din ziua de azi), care este menționată în istoria mondială prima decizie de acest fel, luată în ceea ce privește libertatea religioasă.

”Transilvania era în pragul unui război civil devastator, pentru că era împărțită între diferite etnii și confesiuni: erau românii de confesiune greco-orientală, secuii catolici, sașii lutherani, maghiarii calvini sau unitarieni, dar și armeni sau evrei. Astfel că în ianuarie 1568, Dieta Transilvaniei, întrunită la Turda, a fost nevoită să ia o decizie radicală pentru acele vremuri: a permis fiecărui locuitor al Principatului să își aleagă liber religia. Aplicarea principiului libertății religioase a prevenit izbucnirea unor războaie civile devastatoare în Transilvania. Și aceasta chiar dacă, trei ani mai târziu, Dieta Transilvaniei, întrunită la Târgu-Mureș sub conducerea principelui Ștefan Bathory a restrâns libertatea religioasă și a instituit doar patru religii recepte: catolicismul, lutheranismul, calvinismul și unitarianismul, în timp ce confesiuni precum cea greco-orientală, adică ortodoxă, armeană sau mozaică erau doar tolerate.”, menționează sursa citată.

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator