fbpx

PSDTurda Ciortea 30iulie

WhatsApp Image 2020 07 30 at 14.56.02 1

Banner 1 Turda News HD

Banner 1 Turda News HD

CristianMatei 28iul

CristianMatei 28iul

Scrie un comentariu

edu elite 10iulie

În ultima vreme se vorbeşte foarte mult prin presă despre „bloguri”. Aflăm că Elena Udrea şi-a făcut blog, chiar Mircea Badea, critic avid de bloggeri, s-a dat bătut şi şi-a făcut blog. Ce e până la urmă un blog şi la ce foloseşte el? Cine sunt bloggerii de la nivel  local şi care e viitorul lor? Andrei Boar, blogger  cu experienţă, a ales să vorbească despre asta.

 

Un blog (prescurtat de la expresia engleză web log, jurnal pe Internet) este un site web cu o structură foarte asemănătoare cu a unui jurnal personal. Când intri pe un blog observi următoarele particularităţi: articolele publicate în ordine invers cronologică (cel mai nou apare în partea de sus a paginii) sunt datate şi permit comentarii. Spre deosebire de un site web obişnuit, blogul conţine articole actualizate periodic de către autor.

Special la bloguri e faptul că permite interacţiunea dintre cititori şi autor prin intermediul comentariilor. Lucrul acesta ajută foarte mult mai ales dacă eşti politician şi vrei să comunici cu alegătorii tăi sau dacă deţii o companie şi vrei să-ţi promovezi produsele.

În Turda şi Câmpia Turzii cea mai mare interactivitate există pe blogurile personale.

 

Cei mai cunoscuţi bloggeri locali

 

Alexandra (www.safimcopii.wordpress.com): „După ce am urmărit blogosfera vreo câteva luni, m-am decis că e timpul să am şi eu un spaţiu al meu pentru a putea abera nestingherită  şi am pornit blogul Alex`andra se joacă de-a viaţa. De ce un blog ? Motive ar fi multe, precum: „foamea”  mare de socializare, schimb de opinii, vorbărie acută, dorinţa de a fi într-un continuu contact cu ceilalţi, de a experimenta şi de a afla lucruri noi, precum şi faptul de a avea un fel de registru virtual în care sa-mi ” înmagazinez ” aberaţiile zilnice, într-un final putând să le evaluez şi să observ schimbarea mea de-a lungul timpulul”.

 

Ciupy (www.ciupy.ro): „Vreau să cred că sunt un fraier de milioane. Interpretează cum vrei. Când am început să scriu am facut-o din două motive: să-mi eliberez gândurile şi pentru a avea o dovadă a transformării mele, în caz ca va fi una. Întotdeauna i-am admirat pe oamenii de succes, însă de multe ori în spatele unei poveşti de succes se află sute de eşecuri. Poate dacă am fi conştienţi de existenţa lor, mai mulţi oameni s-ar ridica şi ar alege să trăiască, nu doar să supravieţuiască. Un singur lucru nu-mi place: politica! În rest, scriu despre aproape orice: muzică, filme, cărţi, chestii personale, filozofii ieftine, toate având parcă un subiect comun: găsirea unui scop al vieţii”.

 

Ionel (www.gandescptmine.blogspot.com): „Ideea de a-mi face blog cred că mi-a venit după ce am aflat de succesul ZuZu Concept, dar vroiam ca blogul meu să aibă şi o tentă jurnalistică. Prima mea postare ce a devenit ştire a fost la o lună de la lansare, când un filmuleţ ce surprindea un politican local murdărind afişele electorale ale contracandidaţilor a fost preluat în ediţia online a unui ziar local. Aceasta m-a încurajat să scriu atât ştiri de interes local cât şi gânduri personale şi experienţe de viaţă care ar fi putut motiva pe cititori să progreseze ca indivizi. Planurile de viitor includ o serie de articole în care voi reda câteva cuvinte ale unor persoane născute în Câmpia Turzii, dar care trăiesc departe şi cu “Dor de Câmpia” şi descoperirea altor clădiri istorice din oraş şi promovarea lor ca obiective turistice”.

 

Ovidiu (www.ovinews.blogspot.com): „În prima fază, mi-am facut blog pentru că "aşa era la modă". Era un blog destul de simpluţ, pe platforma blogspot. Următorul blog a fost pe aceeaşi platformă, însă a fost puţin mai profi, în sensul că, la un moment dat, nu mai postam tot felul de bălării, ci mai degrabă comentam ştirile actuale. Al treilea şi cel mai cunsocut de pe platforma wordpress, a luat naştere la începutul acestui an şi s-a dorit a fi un blog jurnalistic (trebuie menţionat că în acea perioadă încă nu activam la niciun ziar local). Ulterior, blogul meu de pe wordpress s-a transformat într-o modalitate de a înţepa concurenţa, într-un canal prin care puteam comenta ştirile naţionale, internaţionale şi locale”.

 

Zamfir Turdeanu' (www.zamfirpop.wordpress.com): „Blogul meu se vrea a fi o legătură între sufletul autorului şi cel al comunităţii în care vieţuieşte. Ca jurnalist amator (amator = iubitor de ceea ce face!), încerc să prezint Turda, dar şi Câmpia Turzii, localităţile din jur, cuprinse în Comunitatea urbană "Arieş" sau nu, în crâmpeie de actualitate, dar şi cu aminitirle trecutului. Şi, de ce nu, cu visele pentru viitor. Blogul este accesat, deja, de mai mulţi turdeni care locuiesc departe şi care găsesc aici un fir care îi leagă de origini. Este "diploma de onoare" pe care mi-am dorit-o!”.

 

ZuZu Concept (www.zuzuconcept.com) (subsemnatul): „Am început în 2006 când încă nu se auzise de bloguri pe la TV şi nici eu nu prea aveam habar cu ce se mănâncă. M-am pus pe scris şi-n 2007 am luat locul 3 la Roblogfest (competiţie naţională de bloguri) la categoria „Cel mai bun blogger sub 18 ani”, iar anul trecut s-a pus în scenă o piesă de teatru inspirată după un articol de pe blog, în Graz (Austria). Restul satisfacţiilor au fost enorme: prieteni noi, păreri schimbate şi o oarecare popularitate. În viitor vreau să pornesc încă două bloguri din care unul sper să-mi aducă şi foloase materiale”.

 

Problemele şi viitorul blogurilor la nivel local

 

Numărul blogurilor la nivel local e încă destul de mic, dar în continuă creştere. Jurnaliştii au înţeles şi ei avantajele blogging-ului, la ora actuală majoritatea dintre ei având unul. Politicienii încă nu prea înţeleg ei cum stă treaba. Din câte ştiu eu doar Rareş Morar (www.raresmorar.ro) şi-a pornit un blog în care scrie despre problemele de la nivelul local. El e destul de tânăr şi astfel se explică de ce e printre primii politicieni care şi-a pornit un blog.

 

Problema bloggerilor locali e că nu se cunosc între ei şi n-au avut posibilitatea să se cunoască şi-n offline. În săptămânile ce urmează mă gândesc să fac o întâlnire între bloggeri ca să vedem câţi şi cine suntem.

 

Deasemnea există un conflict între bloggerii ce lucrează în presa scrisă: fiecare vrea să arate că e cel mai bun, fiecare crede că celălalt e omul rău. Problema la soluţia asta ar fi maturizarea, însă la unii văd că încă nu se poate.

 

În anii următori cred că numărul blogurilor va creşte. Nu e un lucru neapărat bun, fiindcă s-ar putea ca generaţia Hi5 să găsească blogul ca fiind ceva „cool” şi să asistăm astfel la bloguri roz, sclipicioase şi lipsite de gramatică. Dincolo de asta sunt sigur că vor apărea bloguri serioase. Mă aştept de la politicienii „grei” să facă pasul ăsta, însă teamă mi-e că în lipsa unui om care să le spună cum se face, blogul politic ar putea deveni ceva făcut „de dragul de a fi făcut”.

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate