fbpx

 
 
Scrie un comentariu

Azi se împlinesc 17 ani de când Ion Rațiu, cel considerat a fi ”cel mai bun președinte pe care România nu l-a avut”, s-a stins din viață, la Londra, lăsându-ne să ne întrebăm, ani în șir, ”cum ar fi fost, dacă...?”. Înmormântat la Turda, conform dorinței sale, Ion Rațiu a fost simbolul politicii la papion, a unei politici în care principiile erau mai presus de orice, dându-ne lecții de viață despre ceea ce este și cum trebuie trăită democrația.

A rămas memorabilă reacția sa din timpul mineriadei de la București, când hoarda de mineri a pătruns în Parlamentul României, iar majoritatea parlamentarilor nu știau pe unde să fugă din calea acesteia sau prin ce cotlon să se ascundă. Ei bine, Ion Rațiu a rămas și atunci demn, punându-se în fața gloatei de mineri agitați și reproșându-le: „Cum îndrăzniţi să intraţi aşa, în această instituţie a democraţiei? Ieşiţi afară, imediat!”. Apoi, în ciuda faptului că era unul dintre cei vizați de atacul minerilor, a militat pentru dreptul acestora de a se adresa în Parlamentul României. Pentru Ion Rațiu, chintesența democrației era tocmai apărarea unui ideal în care cel de lângă tine are o altă opinie, iar tu te lupți pentru dreptul lui la acea opinie!

„Toată viaţa mea am luptat pentru democraţie, am plecat din ţară când eram tânăr, m-am opus totalitarilor de dreapta, şi pe urmă m-am opus totalitarilor de stânga. După ani şi ani de luptă în Occident, care sper că se va cunoaşte din ce în ce tot mai bine, în momentul în care nu voi fi ales mă voi concentra să aduc tot ce am acumulat eu în toţi aceşti ani de exil, toate cunoştinţele mele, tot ce am scris. Voi lupta ca să caut să aduc elementul esenţial al democraţiei care nu este jocul numelor, cifrelor, cine are majoritate, cine are mai multe voturi. Asta nu e democraţie. Democraţia însemnează o înţelegere că omul este în centrul societăţii şi totul se învârte în jurul lui. Democraţia însemnează că-l asculţi pe om şi pe urmă îi respingi punctul de vedere. Chintesenţa democraţiei se poate exprima într-o singură frază: voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine! Dacă eşti în stare să faci treaba asta atunci însemnează că am început să învăţăm ce e democraţia. Iar rostul meu, dacă nu voi fi ales (n.r. preşedinte) e să aduc democraţia în ţara asta cât mă ajută pe mine puterile mele, nu numai în partidul meu, PNŢCD. (…) Toată viaţa mea o voi dedica-o acestui scop“, spunea Ion Rațiu, în timpul campaniei electorale din 1990.

Din păcate, turdeanul nostru nu a avut atâta forță încât să schimbe mentalitatea unui popor debusolat, a unui popor pentru care tranziția de la dictatură la democrație s-a realizat mai mult haotic sau într-un haos controlat de forțe care n-aveau nimic comun cu esența democrației. S-a stins încet o flacără a democrației românești, iar la 17 ani de la pierderea sa, încă ne întrebăm dacă politica la papion mai poate avea izbândă în România...

„Violenţa, nici chiar cea verbală, nu e în natura mea.”, a fost răspunsul lui Ion Rațiu către cei care-i cereau să fie mai agresiv, pentru că numai așa poate ”câștiga”. Și a pierdut... Iar noi am rămas pentru totdeauna cu întrebarea: ”Ce ar fi fost, dacă...?!”.

Veșnică recunoștință, Ion Rațiu!

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate